İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türk sanayisinin 2021 gündem maddelerini açıkladı. Türk sanayisinin finansman konusuna yoğunlaşacağına dikkat çeken Bahçıvan, “2021 yılının önemli bir döneminde yüksek finansman maliyetlerinin ve daralan finans kaynaklarının en önemli stres kaynaklarından biri olacağını düşünüyorum. Çünkü hem mevcut işletmelerinin sürdürülebilmesi hem de yeni yatırımlarının hayata geçmesi için finansman konusu önem arz ediyor.” dedi. 

“TÜRKİYE’NİN SANAYİ PAYININ GÜÇLÜ OLDUĞU BİR MODELE İHTİYACI VAR”

Koronavirüs salgını etkisinde geçirilen 2020 yılıyla ilgili değerlendirme yapan Bahçıvan, bu yılı eksi ya da artı bir büyüme ile kapatılacağını düşündüğünü belirtti. Türkiye'nin artık dengeli, sürdürülebilir, nitelikli ve sanayinin payının güçlü olduğu bir büyüme modeline ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, görüşlerini şu sözlerle anlattı: “2021 ve sonrası için böyle bir modelin Türkiye açısından çok daha doğru olacağını düşünüyoruz. Finansmanın daha rahat ulaşılabileceği bir döneme yılın ikinci yarısında ulaşabilirsek ikinci çeyrekten sonra daha pozitif sonuçlara ulaşabiliriz. 

“İSTİHDAM KONUSUNA KISA VADEDE ÇÖZÜM GÖREMİYORUZ”

Sanayi alanında yaşanan ikinci önemli konunun istihdam olduğunu belirten Bahçıvan, bu konuyla ilgili kısa vadede çözüm göremediklerinin altını çizdi. Bahçıvan, istihdam konusuyla iglili görüşlerini şu sözlerle anlattı. “Bir taraftan çok yüksek oranda işsizlikten bahsederken, diğer yandan hala yeterli ölçüde işçi bulamayan binlerce sanayicimiz bulunuyor. Önemli gördüğüm bir başka konu da ki eğer bir reform yapacaksak belki önce oradan başlamamız lazım, KDV reformu. KDV Uzun yılardan beri hayatımızda olan ama giderek bir üretim vergisine dönüştü. Bu konuyla ilgili bir rapor hazırlıyoruz. Tamamlandığı zaman Maliye Bakanlığı ile paylaşacağız." (AA)