ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mustafa Varank, Türk sanayi ve teknoloji ekosisteminin gücüne güç katacak tarihi bir adım attıklarını söyleyerek, "Son dönemin en kritik yapısal reformu hayata geçti. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Sanayileşme İcra Komitesi'ni kuruyoruz. Sanayi ve teknoloji politikalarının bugünü ve geleceği, devletimizin en üst makamı tarafından sahipleniliyor." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü vesilesiyle gerçekletirilen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk Standardları Enstitüsü Başkanı (TSE) Adem Şahin'in katılımıyla gerçekleştirilen çevrim içi seminerde konuşmak yaptı.

Kovid-19 salgınıyla kararlı ve sonuç odaklı politikalarla mücadele ettiklerini dile getiren Varank, bu süreçte TSE kanalıyla yapılan yıkanabilir bez maske standartlarının belirlenmesi ve kılavuzların hazırlanması çalışmalarınsan bahsetti.

Varank, bez maskelerde piyasa denetimi ve tüketici farkındalığını artırmak için Ticaret Bakanlığı öncülüğünde ilgili bakanlıklarla çalıştıklarını belirterek, çalışmanın çıktılarının kısa süre içinde duyurulacağını dile getirdi.

TSE ile hazırlanan kılavuzlar ve standartlarla, üretimin, hizmetlerin ve eğitimin, hijyenik ve güvenli olarak sürdürülmesine katkı sağladıklarını belirten Varank, 913 sanayi işletmesinin güvenli üretim, 502 özel okulun da "Okulum Temiz" belgesi aldığını söyledi.

Varank, içinde bulunulan sürecin standartların önemini anımsattığına dikkat çekereki standartların firmaların maliyetini azaltırken, verimliliği artırdığını ve yeni pazarlara girilmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Standartlara uygun bir ürünün, ürün ve hizmetlerin güvenli, muteber ve kaliteli olduğuna dair tüketicinin güven duymasını sağladığını dile getiren Varank, "Bu noktada standardları kimlerin belirlediği, yani oyunun kurallarını kimlerin koyduğu önem kazanıyor. Küresel rekabette bir adım öne çıkmak istiyorsak, oyunun kuralları yazılırken o masada bulunmanız lazım. Standart hazırlama sürecinde aktif olmanız, nokta atışı müdahaleleri sürecin en başında yapmanız gerekiyor." dedi.