TAHRAN (AA) - İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirilen İran İş Konseyi toplantısına yer alan Türk iş adamları ile ekonomi örgütlerinin liderleri, Türkiye ile İran arasındaki 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

Başkent Tahran'da Türkiye, Irak, Umman, Katar, Rusya, Suriye, Hindistan, Afganistan, Azerbaycan ve Özbekistan’dan 50 iş adamının katılımıyla 16. İran İş Konseyi toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Türkiye'den Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi'nden 11 iş adamı yer aldı

Olpak, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye ile İran arasındaki dostluk ilişkilerinin ticari iş birliğine daha fazla olumlu yansıması için gayret göstereceklerine dikkat çekerek, "Amacımız 9,5 milyar dolarlık iş hacmimizi iki ülkenin hedefi olan 30 milyar dolar seviyesine çıkarabilmektir. İş dünyası olarak çalışmaya gayret edeceğiz. Devlet yetkililerimizin de önümüzü daha fazla açmasını isteyeceğiz." şeklinde konuştu.

Kiler ise İran ile ticari ilişkileri artırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyerek, Ankara'da gerçekleştirdikleri iş forumunun ardından ikinci durağın Tahran olduğunu belirterek, "Tahran'da kalabalık bir heyet tarafından karşılandık. Türkiye'den gelen heyetle burada ikili iş görüşmeleri yapmayı da planlıyoruz. Amacımız iki ülkenin cumhurbaşkanlarının önümüze koyduğu 30 milyar dolar hedefine ulaşmaktır. Bunun için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz."  dedi.

MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Mehmet Akgün ise İran ile ticaret koşullarını araştırmak amacıyla Tahran'a geldiklerini ve iş açısından yüksek bir potansiyele sahip olduklarını, ticaret seviyesini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

İran ile Türkiye hava yollarının Tahran ile Denizli arasında haftada 3 sefer gerçekleştirdiğini aktaran Akgün, "Denizli olarak tekstil, makine, turizm ve tarım açısından iyi durumdayız. Denizli yıllık 3,5 milyar dolar ihracat yapan bir il. Tahran ve Denizli olarak iş birliğimizi artırmamız gerekiyor. Tahran iş adamlarını da Denizli'ye davet ediyoruz."  şeklinde konuştu.