KAP Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş 2020’nin ilk 9 ayında 2.870 milyon TL net zarar verdi.
Yapılan açıklamada; ‘Salgına bağlı olarak talepte meydana gelen azalışın olumsuz etkilerini minimum seviyeye indirmek amacıyla mayıs ve haziran aylarında İzmir Rafinerisinde üretime ara verilmiştir. Normalleşme sürecine paralel artan talebi karşılamaya yönelik üretim artışı gerçekleştirilirken, diğer taraftan global sektörde yüksek stoklara bağlı zayıf seyreden ürün marjları sebebiyle ham petrol ve yarı mamul dahil toplam 18,2 milyon ton optimum şarjla yüzde 80,9 kapasite kullanımı gerçekleştirilmiştir.’ denildi.

Açıklamaya göre, ilk 9 ayda 11 milyon ton ürün üretilmiş ve dönüşüm ünitelerinin etkin kullanımı ile beyaz ürün verimi yüzde 82 seviyesinde gerçekleştirildi.

Bu dönemde özellikle jet yakıtı talebinin daha fazla etkilenmesi nedeniyle üretim optimizasyonu kapsamında jet yakıtı üretimi minimum seviyeye düşürüldüğü açıklanırken, Covid-19 tedbirlerinin akaryakıt ürün talebi üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu belirtildi. Bu olumsuz etkiler ve yüksek seyreden ürün stokları nedeniyle küresel akaryakıt ürün marjlarında görülen zayıflamanın neticesinde 1.239 milyon TL faaliyet zararı kaydedildiği bildirildi. Düşük faaliyet karlılığına ek olarak TL'deki değer kaybı nedeniyle yaşanan kur zararının da etkisiyle 2020 ilk 9 ayda 2.870 milyon TL net zarar olarak açıklandı.

GÜÇLÜ BİLANÇO KORUNMUŞTUR

Tüpraş yürüttüğü dinamik ve disiplinli finansman politikaları ile içinde bulunduğumuz dalgalı dönemde güçlü bilançosunu korumuştur. Önümüzdeki dönemde de şirketimizin operasyonlarını destekleyecek şekilde güçlü bilançonun devamlılığını hedefleyen etkin finansman yönetimi esas olmaya devam edecektir.