Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve Tüketici Dernekleri Konfederasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, WhatsApp, SMS ve e-posta yoluyla, insanların aldatılabildiğine işaret ederek, “Güncelleme bilgisine, ya da ‘icra takibi var’ uyarısındaki telefona dönmeniz durumunda, size yüklü bir faturanın gelmesine neden olan, dolandırıcılık vakaları var” diyor.

Murat Bayar'ın hazırlayıp sunduğu, Teknoloji Gündemi programına katılan Koçal, küresel markaların, bir ülkeye giderken ilk kriter olarak, ihtisaslaşmış mahkemelere baktığına değinerek, taklit ürünlerde bilirkişilik müesesesinden, ihtisaslaşmış hakimliğe kadar düzenlemenin, Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı sermayenin aradığı yatırım iklimini tesis edeceğini anlatıyor.

ANAHTAR SÖZCÜK: DAVA, MAHKEME

Günümüzde teknolojinin nimetlerinden, dolandırıcıların en üst seviyede istifade ederek, her yere ulaştığına işaret eden Koçal, “Yapılan araştırmalarda, dolandırıcıların ‘Dava’ ya da ‘Mahkeme’ anahtar sözcüklerini kullanarak, maksimum etkiye ulaştığını ortaya koyuyor” dedi.

TEKNOLOJİK SERVİSİN YAVAŞLAMASI…

Koçal, üretilen akıllı telefonların 2 yıllık yasal süresinin bitişiyle birlikte, tüketiciye verilen hizmette ciddi bir yavaşlama yaşanarak, “Yeni telefon al” alt mesajının, her tür kampanyalarla da desteklendiğini belirtiyor. Koçal, çok büyük bir bölümü ithal edilen, bu tür teknolojilerdeki israfın, aynı zamanda Türkiye’nin cari açığını arttırmasına işaret ederek, bu konuda kollektif bir bilinç ve tepki verilmesini öneriyor.
Koçal, kurumsal e-ticaret sitelerinin yanı sıra, ayıplı ya da eksik hizmet veren, isimsiz şirketler konusunda da tüketicinin, salt ucuz fiyata aldanarak hareket etmemesi gerektiğini vurguluyor.

DEVREMÜLK SÖZLEŞMENİN PÜF NOKTASI…

Devre mülk inşaat ya da maket üzerinden konut satışı yapan bazı kötü niyetli şirketlere de işaret eden Koçal, satışın noterden ve başlamamış inşaatlarda gerekirse şerh düşerek yapılabileceğine dikkat çekti. Koçal, bu tür satışlarda hiç başlamayan yarım kalan yapılar gibi, arsadan hakkedilenden az ya da hiç arsa payının verilmediği çok sayıda mağdur olduğunu anımsatıyor.