TÜGİAD Ankara Şubesi tarafından yapılan araştırmaya göre, "orta yüksek ve yüksek teknolojili" yatırımlarda illere göre yatırım yeri tercihlerinde tutar bazında Ankara birinciliği elde etti.

"TEKNOLOJİK EKOSİSTEMİN ANLAŞILMASI İÇİN ÖNEMLİ"

Araştırma ile ilgili bilgiler veren TÜGİAD Ankara Başkanı Zafer Yıldırım, Türkiye’deki orta yüksek ve yüksek teknoloji alanında yatırımların hangi şehirlerde yapıldığı, yatırım yeri tercihinde hangi illerin tercih edildiği sorusunun, şehirlerin teknolojik ekosisteminin anlaşılması açısından önemine işaret etti.

Yatırımların coğrafi bazda analiz edilebileceği tek veri setinin, yatırım teşvik verileri olduğunu ifade eden Yıldırım, TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 20 yıllık yatırım teşvik verilerini kullanarak, teknoloji düzeyine göre orta-yüksek ve yüksek teknolojik ürünleri içerecek şekilde şehir bazında çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

"SON 20 YILDA 3.621 YATIRIM YAPILDI"

"Son 20 yılda ülkemizde gerçekleşen orta yüksek ve yüksek teknolojili yatırım sayısını şehirler bazında dağıttığımızda, yatırımların yüzde 18’inin İstanbul’a gittiğini, ikinci sırada yüzde 10,8 ile Ankara’nın geldiğini tespit ettik" diyen Yıldırım, uzun vadede yatırımcıların hangi şehirleri tercih ettiklerini gösteren yeni yatırıma göre son 20 yılda 3 bin 621 orta yüksek ve yüksek teknolojili yeni yatırım yapıldığı bilgisini paylaştı.

Yıldırım, genişleme ve modernizasyon yatırımlarının, mevcut bir yatırımın ardından aynı şehirde devam etmek durumunda olduğu için kapsam dışında tutulduğunu belirtti.

"GÖZDE MERKEZ OLMAYA DEVAM EDİYOR"

Teknoloji temelli yeni yatırım tercihinde, sayı bazında İstanbul’un birinciliği elde ettiğini kaydeden Yıldırım, miktara göre ise Ankara'nın zirvede yer aldığını vurguladı. 

SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI

Son dönemde tercihlerde değişim-dönüşüm olup olmadığının anlaşılması için son 3 yılın verilerinin dikkate alınarak analizlerin yapıldığını dile getiren Yıldırım, "2019, 2020 ve 2021 (ilk 6 ay) yıllarındaki, orta yüksek ve yüksek teknolojili yatırımların hangi şehirde gerçekleştiğine baktığımızda, İstanbul yatırım yeri tercihinde yüzde 21’lik pay ile ilk sırada yer alırken Ankara yüzde 13 ile ikinci sırada yer almaktadır. Tüm bunlar Ankara’nın teknoloji yatırımlarda yatırımcıların gözünde önemli bir merkez olmaya devam ettiğini bize söylemektedir." dedi.

Yıldırım, başkent Ankara'nın teknoloji üssü olması noktasında ortaya konulacak kamusal iradenin, şehrin yerel paydaşları olarak kendileri açısından da önemli olduğunu ifade etti.