ANKARA (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK'ın 57'nci kuruluş yıl dönümünde Türkiye ve dünya için önemli başarılara imza attığını söyleyerek, "Türkiye’nin gelecekte hem bölgesel hem dünya lideri olma iddiası kuvvetleniyor. Bunun olmazsa olmaz boyutu bilim ve teknoloji. Bilim ve teknoloji denilince de ilk akla gelen kurum TÜBİTAK."  şeklinde konuştu.

TÜBİTAK tarafından komuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamaya göre, kurumun 57'nci kuruluş yıl dönümü, Ankara ve Gebze yerleşkelerinde düzenlenen etkinliklerle eş zamanlı olarakutlandı.

Açıklamada değerlendirmelerine başvurulanProf. Dr. Mandal, TÜBİTAK'ın hep marka değeri olan bir kurum olduğunu belirterek, burada başkanlık yapmanın ve kurumu temsil etmenin hem sorumluluğunu hem de heyecanını hissettiğini belirtti.

Mandal, yaşamı ilgilendiren yakın zamandaki gelişmelere bakıldığında, güçleşen ve gelecekte de daha da güçleşecek konular olduğuna idikkat çekerek, "Dolayısıyla Türkiye'nin bilim ve tek ojideki öncü kurumu bizsek iş yapma modellerimizin de bu kapsamda olması gerektiği görüşündeyiz." şeklinde konuştu.

Geçmiş dönemlerde yapılanların azımsanmadığını ancak her zaman daha iyisinin yapılabileceğini vurgulayan Mandal, şöyle devam etti:

"Daha iyisini yapmak noktasında birlikte çalışma ve birlikte başarmayı daha fazla ön plana getirmeye çalışıyoruz. Bunu hem Başkanlıkta yürütülen destek programlarında hem de merkez ve enstitülerde yürütülen araştırmalarda yapmaya çalışıyoruz."

Mandal, TÜBİTAK'ın 57'nci kuruluş yıl dönümünde Türkiye ve dünya için önemli başarılara imza attığını anımsatarak, "Türkiye’nin gelecekte hem bölgesel hem dünya lideri olma iddiası kuvvetleniyor. Bunun olmazsa olmaz boyutu bilim ve teknoloji. Bilim ve teknoloji denilince de ilk akla gelen kurum TÜBİTAK." dedi.

TÜBİTAK koordinasyonundaki "COVID-19 Türkiye Platformu"nda yürütülen aşı ve ilaç çalışmaları hakkında bilgi aktaran Mandal, platform çatısında yürütülen ilaç çalışmalarında etken malzemelerin yurt dışından getirilmediğine, bu konuda yurtdışı bağımlılığının sona erdiğine ve sentez çalışmalarının da tamamen özgün olarak yapıldığını anımsattı.

Mandal, TÜBİTAK'ın kuruluşundan bu yana Türkiye'nin geleceği için kritik öneme sahip bilim ve teknoloji tabanlı mücadeleye katkıda bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kurulduğu 1963 yılından bu yana, Türkiye'nin geleceği için kritik öneme sahip bilim ve teknoloji tabanlı mücadele içerisinde her yaşta bilim insanının desteklenmesi ve yetiştirilmesi için büyük katkılarda bulunan, faaliyetleri ve destekleriyle ülkemizin her bir yanındaki akademisyene, sanayiciye, araştırmacıya, girişimciye, öğrenciye, bilim ve teknoloji sevdalısı her bir insanımızın hayatına dokunan kurumumuz bugün 57'nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Bu anlamlı günde ülkemiz 2023 yılı hedeflerine doğru ilerlerken Ar-Ge ve yenilik ekosisteminde 'birlikte geliştirme' ve 'birlikte başarma' yaklaşımının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim. Ülkemizin bilimsel ve teknolojik bağımsızlığının sağlanması için kurumumuzun hedeflediği nitelikli bilgi ve nitelikli insan odağında Ar-Ge ve yenilik çıktı ve etkilerine odaklanan stratejik yaklaşımın büyük önemi olduğuna inanıyoruz."