İSTANBUL (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Türk savunma sanayisinin ihracat başarısı gösteren Pars İzci 6x6 ve 8x8 tekerlekli zırhlı araçları pek yakında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile jandarma için de hizmet vermeye başlayacak.

Ülkemizin güvenlik güçlerinin zırhlı kara aracı gereksinimlerinin giderilmesine yönelik olarak 14.Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'19 sırasında Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Projesi için sözleşme imzalandı.

FNSS Üst Yöneticisi Nail Kurt tarafından yapılan açıklamada; 6x6 ile 8x8 yurt içi tasarımı ve üretimi araçların ilk kez TSK envanterine gireceğine dikkat çekerek, oldukça çetin bir ihale aşaması yaşadıklarını ve ilk teklif ile imza tarihine kadar olan sürenin neredeyse 4,5 yılı  sürdüğünü dile getirdi.

Sözleşme kapsamında tedarik edilecek keşif, radar, sensör, KBRN ve komuta kontrol  araçlarının, Kara Kuvvetleri Komutanlığının gözü kulağı olacağına işaret eden Kurt araçlarda TÜMOSAN'ın ürettiği  450 beygirlik motorların kullanılacağı bilgisini verdi.

Mevzu bahis araçların henüz  daha Türkiye'de satışı gerçekleşmeden  yurt dışında 2 büyük başarıya  birden imza attığına dikkat çeken Kurt, 2010 senesinde Malezya'da yaklaşık 550 milyon dolar değerinde çok kapsamlı bir sözleşme imza attıklarını söyledi.

İkinci büyük başarının ise yine 500 milyon doların üzerindeki bir bedel karşılığında Umman'da imzalanan sözleşme olduğuna değinen Kurt, TSK projesinin aslında 472 araç içerdiğini ancak  mali koşullar sebebiyle ilk partiyi daha az miktarda tutmaya karar vererek, ilk partide 100'ün biraz üzerinde aracın üretileceğini söyledi.