T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2017 yılında Ar-Ge merkezi statüsü alan Transformatör Elektromekanik, Ar-Ge merkezini temel alan bir yapı haline geldikten sonra bu doğrultuda çalışmalarına hız verdi. 

Üretiminin yüzde 75’ini 30’dan fazla ülkeye ihraç eden firmanın Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Cenk Dağsuyu, “Rekabet edilebilirliği arttırmamız için yeni rekabet yöntemleri geliştirmemiz gerektiği gerçeği ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda, tüketici istekleri de değişim göstermektedir. Bu değişim katma değeri yüksek ve inovatif ürünlere yönelik olmaktadır. Bu isteklere cevap verebilmek için yüzümüzü Ar-Ge’ye çevirmemizin kaçınılmaz olduğu bir gerçektir.” dedi.

Merkezde 27 personelin görev aldığını dile getiren Dağsuyu, mühendis kadrosunun 18 kişiden oluştuğunu ve çalışanlarının büyük bir kısmının yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olduğunu kaydetti.

“Sektöre ve dünyaya katma değeri yüksek ürünler üretmeyi amaçlıyoruz.” diyen Dağsuyu, Ar-Ge merkezlerinin bünyesinde yürüttükleri çalışmalar kapsamında firmanın ürün gamının genişlemeye ve üretilen inovatif ürünlerin patent başvurularının devam ettiğinin altını çizdi.

TRAFO ÜRETEN FİRMALAR ARASINDA ÖNCÜ

Trafo üreten firmalar arasında öncü konumda bulunan Transformatör Elektromekanik, aynı zamanda Adana’nın dördüncü Ar-Ge merkezi unvanını taşıyor.

İnovasyon kültürünü, kurum kültürü haline getirebilmek adına 2018 yılında firma içinde değişime giderek çeşitli eğitimler ile çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Dağsuyu, “Amacımız, Ar-Ge çalışmalarına odaklanmak ve tüm alanlarda inovasyonu hedefleyen bir sistem oluşturmaktır. Bu sistemi oluşturmak için ülkemizden üç teknik üniversite ile iş birliği yapıyoruz.” dedi.

“AR-GE VE İNOVASYON ÇALIŞMALARINA DAHA FAZLA ÖNEM VERMELİYİZ” 

Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmesi için kişi başına GSYİH’nin artması gerektiğini, bunun da gelirin artması anlamına geldiğini vurgulayan Dağsuyu, “Gelirlerin artması, emek yoğun sektörlerden çok bilgi yoğun sektörlere geçmekle mümkün olabilmektedir. Bu da gösteriyor ki, ülke olarak Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına daha fazla önem vermemiz gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı.