Kastamonu'nun Tosya ilçesinde bulunan Tosya OSB'nde 18 büyük fabrikayla beraber irili ufaklı toplam 600 işletmede üretimi gerçekleştirilen kapılar Türkiye'nin yanı sıra dünyaya ihraç ediliyor. Türkiye'de kapı üretiminde önemli merkezlerden biri olan ilçede, 400'ü aşkın kadın çalışan sektöre destek verirken, kadın çalışanların sayısı her geçen gün artıyor.

"İLÇEMİZDE KADIN YAPAMAZ ALGISI YENİLDİ"

Tosya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Ekşi, ilçede günlük 13 bin civarında kapı üretildiğini belirtti ve söz konusu üretimde kadınların payının büyük olduğuna dikkat çekti.

Ahşap kapı imalatında MDF'nin kesilmesinden kapının toplanmasına kadar A'dan Z'ye ince işçiliklerin tümünde kadınların çalıştığını söyleyen Ekşi, "Tosya'da sadece kapı üretiminde 400'ün üstünde kadın işçimiz çalışıyor. Her aşamasında varlar. İlçemizde 'Kadınlar bu işi yapamaz' algısı yenildi." dedi.

"BİR ERKEĞİN YAPTIĞI ÇOĞU İŞİ YAPIYORUZ, KENDİMİZE GÜVENİYORUZ"

Sektörde 8 yıldır çalışan İlknur Çetin, işinden çok memnun olduğunu vurgulayarak, ilçedeki kadınların büyük bir kısmının sektörde görev yaptığını dile getirdi.

Kendilerine güvendiklerini belirten Çetin, "Tosya'da daha önce kapı sektöründe çalışan kadın yoktu, bize böyle bir istihdam sağladılar. İnsanlar daha önce evde oturuyorlardı maddi sıkıntıları oluyordu. Erkek işi olarak görünüyor ama biz kadınların da bunu yapabildiğini gösterdik. Bir erkeğin yaptığı işin çoğunu yapabiliyoruz, kendimize güveniyoruz." şeklinde konuştu.

"ŞÜKÜRLER OLSUN KADIN OLARAK CNC KULLANABİLİYORUM"

Sektörde çalışan kadınlardan Rabia Tomak ise, bir fabrikada CNC operatörü olarak görev yaptığını, tekstil atölyesinde çalıştıktan sonra 8 yıl önce sektörde çalışmaya başladığını ifade etti.

SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI SEO VIBES ON TOUR İSTANBUL : DİJİTAL DÜNYANIN UZMANLARI

İlk işe başladığında CNC'ye dair hiçbir şey bilmediğini, ustaları ve patronlarının güveni ile işi yapmaya başladığını kaydeden Tomak, "Şükürler olsun ki bir kadın olarak CNC kullanabiliyorum. Kadınların kapı sektöründe çalışamayacağı düşünülüyordu. Bize güvendiler, bizler de bir şeyler başarabildik. Elimizde mesleğimiz oldu. Artık bizler de kapı sektöründe mobilya sektöründe çalışabiliyoruz. Evimize biz de katkıda bulanabiliyoruz." dedi. (AA)