Gülle, Ankara'da Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un da katılımıyla Temmuz ayına ilişkin dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantı sırasında yaptığı konuşmada, yaşanan orman yangınlarından ve sel felaketlerinden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Afetlerden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletirken, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bu ülkenin değerlerini dünyayla buluşturan sahadaki neferleri olarak bugün de sahadayız. Yeşil vatanımızı yeniden ağaçlandırmak için başlatmış olduğumuz seferberlikle geleceğe nefes olacağız. İnşallah, zarar gören tüm bölgelerimizi tekrar yeşillendirerek yarınlara güvenle taşıyacağız. İhracat rakamlarımız, ülkemizin yaşadığı bu zor günlerde önemli bir motivasyon kaynağı oldu." şeklinde konuştu.

Daha sonra Temmuz rakamlarını yorumlayan Gülle, "İhracat ailemiz, rekorlarla kapattığı ilk 6 aydan sonra geçtiğimiz ay da tarihi bir performans gösterdi. Son 14 yıldır, 100 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımız, tarihte ilk kez 12 ayda 200 milyar doları aştı. Küresel ticarette "Güvenilir tedarikçi liman" konumunda bulunan ülkemiz, pandemi sürecinin sonlanması ve tedarik zincirlerinde yaşanan dönüşümle beraber yükseliş ivmesini sürdürmeye devam edecek. Mevcut yükseliş ivmemiz gösteriyor ki en fazla 5 sene içerisinde 300 milyar dolarlık ihracata hep beraber ulaşacağız. Bunu başaracak altyapıya, tecrübeye, yatırıma ve istihdama fazlasıyla sahibiz. Bu anlamda bugün, Türk ihracatı için kritik bir eşiğin aşılmasıdır. Bugün, pandemi dönemi ve öncesinde başarıyla tamamladığımız projelerin meyvesini toplama günüdür. Gün, en zorlu dönemlerde dahi bu ülke için üreten, dünyada ayak basmadık tek bir ülke, tek bir bölge bırakmayan ihracatçının günüdür." değerlendirmesinde bulundu.

Gülle, "Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 10,2 artışla 16 milyar 413 milyon dolar oldu. Yılın ilk 7 ayında ihracatımız, yüzde 35 artışla 121 milyar 358 milyon dolara ulaştı. Böylece, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek temmuz ayı ihracatına imza attık. Yılın ilk 7 ayında ihracatımız, yüzde 35 artışla 121 milyar 358 milyon dolar oldu." dedi


HEDEF 2023

Son 12 ayda 201 milyar 46 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, senelik ihracat hedefinin de oldukça üzerinde bir rakama erişildiğini dile getiren İsmail Gülle, şöyle devam etti:

"Bu rakamla beraber, sadece 2021 yılı hedefimiz olan 184 milyar doları değil, 2022 hedefi 198 milyar doları da aşmayı başardık. Şimdi gözümüzü 2023 hedefine diktik. Ayrıca tarihimizin en yüksek günlük ihracat rakamları da bu ay içerisinde gerçekleşti. Önce 14 Temmuz’da 1,3 milyar dolarla günlük ihracat rekorumuzu kırdık. 16 Temmuz’da bu rekoru da kırarak günlük ihracatta 1,5 milyar doları aştık. TİM olarak tüm çalışmalarımızın neticesini ihracat rakamlarında görmek bizleri oldukça gururlandırıyor. İhracatımız artıyor, demek ki doğru yolda ilerliyoruz. İhracatçı sayımız artıyor, demek ki her kesimde ihracat heyecanını uyandırıyoruz. İhracat birim değerimiz yükseliyor, demek ki ihracatçılarımız artık markalaşmayla, inovasyonla, tasarımla ürünlerinin katma değerini yükseltiyor. Şimdi elde ettiğimiz tüm kazanımlarımızı koruyarak yeni başarılar için daha da kenetleneceğiz. İnşallah, göreve geldiğimizden beri aşmayı başardığımız her ihracat hedefi gibi, 2021 yıllık ihracat hedefini de hep beraber aşacağız. Bu başarıyı mümkün kılan 100 bin ihracatçımızın her birine, bizleri her zaman destekleyen Bakanımıza ve ihracatçılarımızı yol arkadaşı addeden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz."


FİRMA SAYISI 10 BİNİ AŞTI


TİM Başkanı Gülle, Anadolu’nun her köşesindeki ihracata duyulan ilginin, temmuz ayında ihracatçı firma sayısına da yansıdığını söyledi.

Bu başarıların daim olması için ihracat ailesini daha da büyütmeleri gerektiğini hatırlatan Gülle, "Çünkü bize göre ihracat, sadece belirli bir kesimin, belirli bir zümrenin uğraşı olmamalı; topyekün kalkınma amacıyla, küçük-büyük demeden tüm firmalarımızın vizyonu olmalıdır. Bu vizyon doğrultusunda, TİM KOBİ ihracat seferberliğimizi bu ay Diyarbakır’a taşıyarak Diyarbakırlı ihracatçılarımız ve ihracatçı adaylarımızla buluştuk. Tam 1.273 firmamız, bu ay ilk kez ihracat yaparak ailemize katıldı. Bu firmalarımız, 53,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ilk defa ihracat yapan firma sayısı ise 10 bin 598’e ulaştı." Şeklinde konuştu. (AA)