Hazır giyim sektöründe yaşanan ham madde sorunu nedeniyle pamuk üretim alanlarının genişletilmesi gerektiğini kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Kendimize yetecek emtiayı üretmemiz gerekiyor." yorumunda bulundu.

"EN BÜYÜK GÜÇ; EMTİA" 

Dünyada pamuk fiyatlarının yükselmesi sebebiyle sektörde ham madde sıkıntılarının baş gösterdiğini kaydeden TİM Başkanı Gülle, pandemi sürecinde emtia fiyatlarında yaşanan artışlara dikkati çekerek Türkiye'nin kendi emtialarına sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Emtianın artık en büyük güç olduğuna vurgu yapan Gülle, "İthal ikame yatırımlarımıza devam etmemiz ve ithal edilen bütün ürünlerin ham maddelerini, kaynakları üretmemiz lazım. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığımıza önerimiz şudur, tarım alanlarını genişletin, büyütün ve tarımda pamuk üretimini artıralım. Artık dünyada da pamukla ilgili emtia temininde sıkıntı olacak. Bu nedenle kendimize yetecek emtiayı üretmemiz gerekiyor." dedi.

"İÇ PİYASADAKİ DENGELERİN DE GÖZETİLMESİ GEREKİYOR"

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün iplik ve kumaş ithalatında uygulanan ek vergilerin kalkması talebine de değinen Gülle, "İhracata yönelik yapılan bu tür ithalatlarda, dahilde işleme rejimi belgesiyle ilgili kullanımda bir sorun yok, yüksek miktarda kullanılıyor. Bu sektörlerimizin talebine kulak tıkayamayız, onları da dinliyoruz. Sayın Ticaret Bakanı'mıza arz edeceğiz. Sektörlerimiz için en doğrusu neyse onun yapılması tarafındayız." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR "TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR

Gülle, ihracat bu denli yoğun bir şekilde devam ederken tüm sektörlerde iç piyasa dengelerinin de gözetilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İçerideki talep dengesi bozulunca da bu sefer fiyat artışları ve başka şeye sebep oluyor. Hem burayı korumamız hem ihracatı artırmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DEMİŞTİ?

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, son bir yılda pamuğun fiyatının dünyada yüzde 57, Türkiye'de yüzde 86,6 artış gösterdiğini söyleyerek, "Ham madde temininde yaşadığımız sorunlar nedeniyle temin sürelerimiz uzuyor ve zaman zaman siparişleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı Nazım Kanpolat ise pamuk açığı nedeniyle yaşadıkları sorunları dile getirerek, iplik ithalatında yüzde 5 ile 8, kumaş ithalatında ise yüzde 20 olarak uygulanan ek vergilerin geçici süreyle de olsa kaldırılması talebinde bulunmuştu. Kanpolat, mevcut durumun üretim maliyetlerini artırdığını ve söz konusu durumun katma değeri yüksek ihracatın önündeki en büyük engel olduğunu belirtmişti.

ÜRETİM ARTIŞI BEKLENİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Pamuk Bülteni'ne göre, dünyada 2021/2022 üretim sezonunda 32,6 milyon hektar alanda 26,2 milyon ton lif pamuk üretilmesi, tüketiminin ise 26,9 milyon ton olması bekleniyor

Türkiye'de 2020 yılında 1,77 milyon ton olan kütlü pamuk üretiminin TÜİK 2'nci tahminine göre yüzde 26,9 artarak bu yıl 2,25 milyon tonu bulması öngörülüyor. Türkiye 2020 yılında 1,1 milyon ton pamuk ithal ederken, aynı dönemde 26,8 milyar dolarlık tekstil ve hazır giyim dış satımı yaptı. (AA)