Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, küresel ticaret savaşlarının gölgesinde 2018’i zor bir yıl olarak geçirdiklerini kaydederek, artık sadece ihracat rakamlarında sıçramaya değil, ağırlıklı olarak ihracat hacminde sürdürülebilir bir ivme yakalamaya odaklanmak gerektiğini vurguladı. 

Ar-Ge ve Tasarım üzerine projeleri sürdürürken, ithal girdisi yüksek ürünlerde yerli ve milli üretime olan desteğin arttırılması çalışmalarına yoğunlaşacaklarını vurgulayan İsmail Gülle, ihracatta başarının kalıcı olduğunu yeni yatırımlarla tüm dünyaya göstermemiz gerektiğini söyledi. Yüksek teknolojili sanayi ürünlerinde, 2018'in ilk 9 ayında yüzde 3,3 olan büyüme oranını daha ileriye taşımak gerektiğini, bu anlamda, marka, tasarım ve Ar-Ge odağında özellikle yazılım alanını da kapsayan hizmet ihracatını geliştirmeye odaklanacaklarını açıkladı. 

TRANSİT TİCARET İSTATİSTİKLERİ TOPLANACAK

Yaklaşık 44 milyar dolar seviyelerinde olan hizmet ihracatının, 2019'da daha fazla yüzümüzü güldüreceğini söyleyen Gülle, yenilik kapsamında hizmet ihracatı dışında  değinilmesi gereken bir diğer konunun da transit ticaret olduğunu kaydetti. Gülle,  transit rejimde, transit ticaretini kayıt altına almak mümkün olmadığı için bunu ithalat ve ihracat rakamlarında göremediklerinden yakınarak, ilk etapta transit ticaret istatistiklerinin ayrıca toplanması için Ticaret Bakanlığı ile çalışma başlattıklarını, bu yeniliklerin de 2019'da hayata geçeceğini söyledi.