ANKARA (AA) - Ticaret Bakanı olan Ruhsar Pekcan, geçen sene aralık ayı itibarıyla 20 ilde potansiyel ihracatçıların tespitine yönelik çalışma başlattıklarını anımsatarak, "Firmalarla bire bir temasa geçip onların ihracatçı olması için mentorluk yapacağız. Onları da ihracatçı ailesinin ferdi yapmak için çalışacağız." şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulunun 8'nci toplantısı Bakanlığın Konferans Salonu'nda yapıldı.

Toplantıda, Bakan Pekcan'ın yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Simone Kaslowski, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın yer aldı.

Pekcan, toplantının açılışı sırasında, 2020 senesinin ilk toplantısını yaptıklarının altını çizerek, 2019 yılında sivil toplum kuruluşlarının (STK) taleplerinin hemen hemen hepsini gerçekleştirdiklerini belirtti.

2019 senesinin küresel ticaret savaşlarının ve korumacılık önlemlerinin çok fazla olduğu bir sene olduğuna dikkat çeken Pekcan, küresel ekonomide son yılların en düşük büyüme rakamlarının kaydedildiğini söyledi..

Bakan Pekcan, dünya ekonomisindeki kötü gidişata karşın Türkiye'nin 2019 yılını başarıyla kapattığına dikkat çekerek, geçen sene 180,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, ithalatın da yüzde 9 azalışla 210 milyar 394 milyon dolar şeklinde gerçekleştiğini dile getridi. Pekcan, dış ticaret açığının yüzde 45 düşüşle 29 milyar 926 milyon dolara gerilediğini, dış finansman ihtiyacına da 24,4 milyar dolar pozitif katkı sağlandığını hatırlattı.

İhracatın büyümeye katkısının 2019' senesinin 3. çeyreği itibariyle 4,7 puan olduğunu anımsatan Pekcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 76,5'ten yüzde 85,8'e yükseldi. Bu değer, son 62 yılda yakalanmış en yüksek karşılama oranıdır. Her ne kadar 2019 yılında Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatımız yüzde 0,8 düşse de 14,4 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. 16 AB ülkesine ticarette fazla verdik. AB ile dış ticaretimizdeki fazlamız 2018 yılında 3,9 milyardı, 2019'da ise 14,4 milyar. Yani bu değer tam 3,7 kat artmış."