Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in ve Birliklerin düzenlediği ve Ankara’da gerçekleştirilen istişare toplantısına, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve bürokratlar katıldı.

İhracatçı birlikleri ve sektör temsilcisi başkanları, 27 sektörden öncelikli üç temel konuyu 90 başlıkta Pekcan’a ve Batur’a iletti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN ÖNEMİNDEN BAHSETTİ

TİM Başkanı İsmail Gülle toplantıda yaptığı konuşmada, hükümet desteklerinin ihracatçılara sunduğu gücün altını çizerek, Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde ihracatın ön plana çıkartılması, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine destek verilmesi, e-ticaret sitelerine üyelik desteğinde bulunulmasının yanı sıra Eximbank sermayesinin artması ile istihdama yönelik destekleri sıraladı.

Yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınma vurgusu yapan Gülle, söz konusu kavramları sorumluluk olarak bilerek hareket etmenin önemine değindi.

Son açıklanan istihdam desteklerinde, 500’ün altında çalışan sayısına sahip işletmelere, büyük işletmelerden 2 puan daha fazla sigorta prim teşviki ve asgari ücret desteği verildiğini hatırlatan Gülle, daha çok istihdam yaratan firmalara daha fazla teşvik verilmesinin, istihdama pozitif katkılar sağlayacağını söyledi.

KOBİ’LERİN YEŞİL PASAPORTA ERİŞİMİ İLE İLGİLİ TALEBİ AKTARDI

Birçok firmanın sorun yaşadığı dahilde işleme izin belgelerinin taahhüt kapama sürelerinin uzatılması gerektiğini dile getiren Gülle, bunun firmaların üretim ve ihracatına katkıda bulunacağını ifade etti.

Eximbank’ın ihracatçılara vereceği en önemli desteği, KGF limitlerinin artırılması ve KGF kefaletli kredilerin teminat mektupsuz yeniden kullandırılması olacağını kaydeden Gülle, elektrik ve doğalgaz indirimlerinden ise bütün sanayici ve ihracatçıların faydalanması gerektiğini belirtti.

KOBİ’lerin yeşil pasaporta erişiminin kolaylaştırılması adına alt limitin 500 bin dolara indirilerek süresinin 3 yıla çıkarılmasının önemine değinen Gülle, ilgili kişilere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.