ANKARA (AA) - Türk Hava Kurumuna (THK) bağlı olan Gökçen Havacılık'a ait VIP jet uçağı, bir kiralama şirketiyle yapılan anlaşma uyarınca ilk yolcuları için Selanik'e ve sonrasında ise Kiev'e gitmek üzere yola çıktı.

THK tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, Cessna Textron firmasının 2009 senesinde ürettiği VIP iş jeti Cessna Citation XL5+, bakım için bulunduğu Avusturya'dan temmuz ayında Türkiye'ye ulaştı.

Gökçen Havacılık, uçağın dünyanın farklı yerlerinden gelen talepleri karşılaması amacıyla bir hava aracı kiralama şirketiyle 3 senelik bir  anlaşma gerçekleştirdi. İlk yolcularını uçurmak için Ankara Etimesgut Havaalanı'ndan Yunanistan'ın Selanik kentine yola çıkan uçak, daha sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gidecek.

Uçak, Ankara'dan THK, Gökçen Havacılık, THK Teknik, THK Uçuş Akademisi ve THK Üniversitesi yetkililerinin yer aldığı bir törenle uğurlandı.

Uçak, iş insanlarından siyasetçilere, bürokratlardan sanatçılara kadar yolculukları için daha az zaman ve daha fazla konfor arayan kesimlere hizmet  sunacak.

Cessna Citation XL5+ jet uçağında çift jet motoru yer alıyor. 8+1 kişilik uçak 52 fit uzunluğunu buluyor. Kabin içi yüksekliği 1,68 metre olan uçak, yaklaşık 3 bin 400 kilometre menzile sahip ve saatte 760 kilometre hıza çıkabiliyor.