Tezcanlar Yatırım, devreye aldığı yeni yatırımlarla büyüme hamlesini sürdürüyor. Şirket, sitrik asitte yaptığı gibi, bu sene yüksek saflıkta etanol, 2022’de de bio etil asetat üretimine başlayarak ithalatın önünü kesecek.

Geçen yıl üretimine başladıkları sitrik asitin başta gıda olmak üzere hemen hemen tüm endüstride kullanılan stratejik bir hammadde olduğunu belirten Tezcanlar Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tezcan, bu önemli girdinin Türkiye’de ilk ve tek üreticisi olduklarını söyledi. Son teknoloji ile yapılan Tezkim Sitrik Asit tesisinin birkaç ayda tam kapasite çalışmaya başladığı bilgisini veren Tezcan, hem yurtiçinde hem de yurtdışında ciddi taleplerle karşılaştıklarını kaydetti. Artan talepler için de kapasite büyüme yatırımlarına başladıklarına dikkat çeken Tezcan, henüz yeni olmasına rağmen üretimin yüzde 40’lık kısmını ihraç etmeye başladıklarını aktardı.

YATIRIMLARI 40 MİLYON EURO’YU BULACAK

Yaptıkları yatırımla başka bir alanda dışa bağımlılığa son vereceklerini vurgulayan Tezcan, 40 milyon Euro’yu bulacak olan yatırıyla ilk etapta Türkiye’nin bugünkü ihtiyacı kadar, yani 50 bin ton üretim hedeflediklerini belirtti. Üretime muhtemelen 2022 sonlarına doğru başlamış olacaklarını söyleyen Tezcan, Etil asetatın dünyada 2-2,5 milyon ton civarında üretildiğini ve petrolden elde edildiğini aktardı. Bu ürünü bitkisel kaynaklı olarak elde edeceklerini ve bu anlamda dünyanın ilk bio etil asetat üretimini gerçekleştireceklerini ifade eden Tezcan, 2020’de yaşadıkları olaylar kendilerinin hızlı bir şekilde kapasite artışına ve ürettikleri yakıt ve dezenfeksiyon etanol ihtiyacının ötesinde Türkiye’nin farklı ihtiyaçlarını görmelerini sağladığını belirtti.

Pandemi döneminde aldıkları doğru karar ve gerçekleştirdikleri stratejik yatırımlarla sektörün ötesinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Tezcan, kriz zamanında akılcı kararlar vererek, mevcut iş ve yeni yatırımlar ile 2 basamaklı büyüme rakamlarını yakaladıklarını söyledi.