Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, 2021 yılında ev tekstili ihracatının 2020 yılına kıyasla yüzde 26 oranında artarak 3,1 milyar dolara ulaştığını söyledi. 

"BİRÇOK ALANDA ACİL İYİLEŞTİRMELERE İHTİYAÇ VAR"

Ev tekstili dış satım rakamları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TETSİAD Başkanı Bayram, Ocak 2022'de ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17’lik bir artışla 17,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. 

TETSİAD Başkanı, yakalanan başarının devamı için üretimden yatırıma, istihdamdan lojistik ağların güçlendirilmesine, üretim maliyetlerinin düşürülmesinden sanayiciyi memnun edecek destek paketlerinin açıklanmasına kadar birçok alanda acil iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

"YURT DIŞI LOJİSTİK AĞLARI PROJESİ AÇIKLANMALI"

Türkiye olarak 2022 yılı dış satım hedefi olan 250 milyar dolara ulaşabilmek için "Yurtdışı Lojistik Dağıtım Ağları Projesi"nin bir an önce açıklanması gerektiğini kaydeden Hasan Hüseyin Bayram; üretim, yatırım ve istihdamla birlikte bu hedefe çok daha hızlı ulaşılabileceğini ifade etti.

Katma değeri kilogram başına 8 doların üzerinde olan ev tekstili sektörü olarak bu hedefe ulaşmak için yoğun bir mücadele içinde olduklarını söyleyen Bayram, geçtiğimiz sene 196 ülkeye, yüzde 26’lık bir artışla 3,1 milyar dolar ev tekstili ihracatı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Geçen yıl en fazla ihracatı yaklaşık 515 milyon dolarla Almanya’ya gerçekleştirdiklerini belirten Bayram, Almanya’yı sırasıyla 415 milyon dolarla ABD, 160 milyon dolarla İngiltere’nin izlediğini dile getirdi. Bu üç ülkeye yapılan ihracatın, toplam ev tekstili ihracatının yüzde 35’ini oluştuduğunu anlatan Bayram, "2021 yılında sektör olarak Fransa’ya 153 milyon dolar, İtalya’ya 145 milyon dolar, Hollanda’ya 143 milyon dolar, Belarus’a 92 milyon dolar, Polonya’ya 88 milyon dolar, Bulgaristan’a 86 milyon dolar ve İsrail’e 78 milyon dolarlık dış satım yaptık." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR "TÜRKİYE'NİN EN İYİ İŞVERENLERİ" LİSTESİ AÇIKLANIYOR

"EN FAZLA ARTIŞ HAVLUDA YAŞANDI"

Ürün gruplarıyla ilgili rakamları da paylaşan TETSİAD Başkanı Bayram, 2021’de en fazla dış satımın havluda yaşandığını ifade etti.

Bayram, “Geçen yıl gerçekleştirilen havlu ihracatı, 2020’ye göre yaklaşık 29’luk artışla 773 milyon dolara yükseldi. Ürün grubu bazında en fazla ikinci artış, çarşafta oldu. Çarşaf ihracatı, 565 milyon dolardan 657 milyon dolara yükseldi. Perdelik kumaş ihracatımız ise 270 milyon dolardan 340 milyon dolara çıkarak ürün grubu ihracat sıralamalasında üçüncü oldu." ifadelerini kullandı.

HOMETEX FUARI 17-21 MAYIS'TA İFM’DE

Pandemi sebebiyle iki yıldır dünyanın en büyük iki ev tekstili fuarından biri olan HOMETEX  Ev Tekstili ve Aksesuarları Fuarı’nı düzenleyemediklerini söyleyen Bayram, ancak "daha güçlü ve daha katılımcı" sloganıyla, 17-21 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki olan Küresel Fuarcılık Acentesi (KFA) ile birlikte düzenleyecekleri bilgisini verdi.

Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, "Dünyanın hiçbir yerinde iki yıldır bu sektörde fuar organizasyonunun yapılamaması nedeniyle HOMETEX’e yurt içinden ve yurt dışından yoğun bir talep var. Tabiri caizse adeta talep patlaması yaşıyoruz. Katılımcılar dünyanın en yeni koleksiyonlarını, renklerini, trend ve tasarımlarını bu fuarda bulacak. Dünya ev tekstili sektörü bu fuarda görücüye çıkacak. Kurulacak yeni bağlantılarla ülkemizin 2022’deki ev tekstili ihracatımızı 3,5-4 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyorum." diyerek sözlerini noktaladı.