Dünyanın en genç elektrikli araç üreticilerinden olan ve Tesla'ya rakip olmaya hazırlanan XPeng, Wall Street’e girişinden birkaç ay sonra işlem gördüğü Hong Kong Borsası’ndaki ilk gününde rekora koştu.

İLK GİRİŞTE 1,5 MİLYAR AVRO TOPLADI

Çin’de son senelerde pazarda boy gösteren birçok yeni girişim gibi firmada temiz enerjili araçlara yönelik gittikçe artan talep karşısında kendi şansını denemeye hazırlanıyor.

Firma, Hong Kong Borsası’na giriş yaptığı ilk gün 1,5 milyar avro toplayarak rekor bir girişe imza atmış oldu.

Çin’in Canton kentinde 2015 yılında faaliyetlerine başlayan ve He Xiaopeng tarafından yönetilen girişim, Wall Street’in tablosunda geçen yıl belirdiğinde de 1,3 milyar avro toplamayı başarmıştı.

DEĞERİ, YÜZDE 1,8 ORANINDA ARTTI

Çinli teknoloji firmalarının ağırlıklı olarak Şangay, Şenzen veya Hong Kong gibi kendi ülkelerinin borsalarında kote edilmesi tercih ediliyor.

Firma da piyasaya şimdiden 85 milyon hisse senedi sürerken, Hong Kong’a giriş fiyatı 17,93 avro olarak belirlendi. Senetlerin değeri ilk alışverişleri takiben yüzde 1,8 oranında tırmandı. 

ALİBABA VE XİAOMİ TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Akülü elektrikle işleyen araçlar, hem benzin hem de elektrikle işleyebilen hibrit araçlar ve hidrojenli araçlar olarak gruplandırılan üretim portföyüne sahip firma, son yıllarda rağbet gören piyasaya hızlı bir giriş yaptı.

Firma, bir yandan 3 bin 600 çalışanıyla büyümeye devam ederken, diğer yandan da Avrupa pazarını yakından takip ediyor.

İlk Avrupa lansmanını Aralık 2020'de Norveç'te SUV G3 modeli ile gerçekleştiren firmanın hissedarları arasında Alibaba ve Xiaomi bulunuyor.

TALEP ARTIYOR, YENİ GİRİŞİMLER SAHNEYE ÇIKIYOR

Çin’de olağanüstü bir dinamiğe sahip ve tüketicilerden büyük ilgi gören söz konusu tip araçların satışı, sadece mayıs ayında 217 bin üniteyi buldu.

Diğer yandan kirletici emisyonları ve petrole bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ülke, bu kapsamda 2025 yılına kadar araç satışlarının yaklaşık dörtte birinin elektrikli veya hibrit araçlardan oluşmasını hedefliyor.

Söz konusu hedef ile hareketlenen pazar, birçok yeni girişimin vitrine çıkmasına yol açtı.

Bu örnekler arasında; 2014 yılında kurulan Nio, 2015 yılında kurulan Xpeng'in yanı sıra WM Motor ve Li Auto ile 2017 kurulan Aiways gibi şirketler bulunuyor ve bu girişimler daha şimdiden yüz binlerce elektrikli otomobil üretimi gerçekleştirdi.