Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’nin özellikle kış turizmine odaklanması gerektiğini kaydederek, termal ve kayak tesislerinin daha iyi tanıtılmasını önerdi.
Palandöken, yazılı açıklamasında kış turizminin, topluma neden daha faydalı olduğunu açıkladı.
Uludağ, Kartalkaya, Kartepe gibi ünlü ve çok turist alan onlarca kayak merkezi ve termal tesisin olduğunu anımsatan Palandöken, şöyle konuştu:

KIŞ TURİZMİ, İSTİHDAMI DA CARİ AÇIĞI DA ÇÖZER

"Türkiye’nin onlarca kayak merkezi ve bu sayının bir hayli üstünde de termal tesisi bulunuyor. Bu tesislerin, uluslararası camiada çok daha iyi tanıtılması, devlet eliyle kampanyalarının yürütülmesi gerekiyor.
Kış turizminin, güneş kum ya da sağlık turizminden çok daha fazla geliştirilmesi Türkiye’nin yararınadır.
Kışın, yaz aylarına göre işsizlik artıyor. Bunun önüne geçmek için gerek kayak pistlerinin, gerekse turistik termal tesisi sayısını arttırmak gerekiyor. Ve bu tesislerin tanınır hale getirilerek, kışın Türkiye’nin çok daha fazla  turist çekmesi gerekiyor. Çünkü ancak, böyle bir tabloda istihdama merhem oluruz. 12 aya yayılan turisti bir de otelden çıkarırsanız, cari açığı da çözersiniz."


OTEL TURİZMİNDEN KURTULMALIYIZ

Palandöken, Türkiye’de, turizmden anlaşılan şeyin, her şey dahil konsepti olduğunu kaydederek, Türkiye’nin bu sistemden vazgeçmesini önerdi. Her şey dahil sisteminde, yazın da, kışın da, turistin otele hapsolduğunu, bölgenin, tarihi kültürel ögelerini gezemediğini, yöresel tatlarını tadamadığını ve esnafından alış-veriş yapamadığına işaret ederek, “Otel turizmi, yeni tesisleriniz varken iyidir, ya sonra?” dedi.
"Turizm her dönemde esnafı da mutlu ediyor fakat son yıllarda daha da yaygınlaşan 'her şey dahil' sistemi var. Her şey dahil sistemde yazın da kışın da turist otele adeta hapsediliyor. Dışarıya çıkıp çevre esnafından ne hediye alabiliyor ne bölge güzelliklerini görüyor ne de oradaki yerel lezzetleri ve görselleri fark edebiliyor. Turizm tamamen otel turizmine dönüştürülüyor. Bunun turiste de esnafa da o bölgeye de ülkemize döviz girdisine de faydası yok. Yerli ve yabancı turistlerin kış turizmi başta olmak üzere yılın her ayında turizme olan ilgisini canlı tutmalıyız. Özellikle turizm bölgelerindeki esnafımızın kazanç sağlamadığı dönemler olmamalı."