ANKARA (AA) -Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, haksız bir uygulama olduğunu belirterek, iş yeri kiralarında stopajın kaldırılmasını, bu yapılamıyorsa, oranın yüzde 5’e indirilmesini talep etti.

Anımsanacağı üzere, ekonomi yönetimi, lokomotif sektörler kabul edilen, konut, mobilya, beyaz eşya ve otomotivde, geçen sene başlattığı KDV ve ÖTV indirimini üç ay daha uzatmış ve bu sektörlere yönelik bazı teşvik mekanizmalarını da devreye almıştı.

2019 yılında Türkiye’de yüzde 1’lik büyüme beklenirken, olası bir durgunluğun en fazla, küçük ölçekli işletmeleri etkileyeceği öngörülüyor.

Palandöken, stopaj uygulamasında, kira geliri elde edenin değil de, kiralayan, küçük işletme sahibinin, vergiye muhatap olmasını eleştirerek, “Küçük işletme sahibi, ticari faaliyetlerinde zarar dahi etse, ‘stopaj’ adı verilen bu rakamı ödemek zorunda kalıyor.” dedi.  

Küçük işletmelerin hali hazırda yüzde 20 oranında stopaj dışında, yüksek kiralar, yüksek vergiler, sigorta primleri, verginin vergisi, ekonomik durgunluk, faiz ve kur şoku ile de mücadele ettiğini anımsatan Palandöken, küçük işletme sahibinin belinin büküldüğünü kaydetti.