Teknoparklardan bugüne kadar 3,6 milyar dolarlık ihracat yapıldığını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu bölgelerde geliştirilip ticarileştirilen pek çok ürün sayesinde ülkemizin teknoloji seviyesinin arttığını ve sağlanan ithal ikamesiyle teknoloji alanındaki dışa bağımlılığımızın azaldığını vurguluyor.

Yüksek teknolojili ürünlerin milli imkanlarla geliştirilmesine yönelik uğraşlar yoğun bir şekilde devam ederken, bu ürünlerin ticarileşmesinde en büyü rolü teknoparklar  üstleniyor. 

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile 2001'de kurulmaya başlanan teknoparkların sayısının şu anda 81'e ulaştığını vurgulayan Varank, bunların 59'unda teknoloji ve yenilik çalışmalarının başladığını, geri kalan 22'sinin ise altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra faaliyete geçeceğini belirtti.

TEKNOPARK'TA BİNİ AŞKIN  PATENT

Teknoparklarda yer alan işletmelere vergi muafiyeti ve prim istisnası gibi çok sayıda kolaylıklar sağlandığına dikkati çeken Varank, teknoparklar vasıtasıyla üniversitelerle sanayicilerin, teorik bilgiyle pratiğin bir araya getirildiğinin altını çizdi. Sağlanan destek ve teşviklerle teknoparklarda 5 bin 150 teknoloji tabanlı işletmenin faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Varank,  40 bini Ar-Ge personeli olmak üzere 49 bin 332 kişi buralarda istihdam edildiğini ve teknoparklarda bugüne kadar 63,3 milyar liralık satış gerçekleştirilirken, 3,6 milyar dolarlık ihracat yapıldığını vurguladı.