Teknopark İstanbul, Patent Effec tarafından yayımlanan "2020 Yılı Patent Performansları Listesi"nde, 52 girişimci firma ile Türkiye genelinde en çok patentli girişime ev sahipliği yapan Teknopark oldu.

TEKNOLOJİDE BAĞIMSIZLIK HEDEFİNE KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye’deki özel kurum ve kuruluşların yanı sıra teknoparkların da performansının değerlendirildiği ve yer verildiği listede, ilk sıraya yerleşen Teknopark İstanbul’da bilhassa sağlık alanında alınan patentlerdeki artış dikkati çekiyor.

Medikal teknoloji ve sağlık alanında 2020'de 16 farklı patent alan kurumun girişimleri, Türkiye'de sağlık alanında yerli teknoloji geliştirmelerine olan talep ve ihtiyacın arttığını da gösteriyor.

Girişimlerin sağlık alanındaki patentlerini yapay zeka, siber güvenlik, elektronik ve otomasyon gibi alanlar izlerken, kuantum teknolojisi gibi alanların da olduğu gözlemlendi.

Kurumun bilhassa derin teknoloji girişimlerine ev sahipliği yaptığı göz önüne alınırsa, her bir patentin Türkiye'nin teknolojide bağımsızlık hedefine ulaşması açısından önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor.

"GİRİŞİM EKOSİSTEMİNE KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kurumlarının patent rekoru kırmasına ilişkin görüşlerini paylaşan Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, özverili çalışma ve girişimcileri her alanda destekleme misyonlarının kritik önemde olduğunu vurguladı.

Sundukları destekler ve yaptıkları çalışmalar ile patent indekslerinde ilk sırada yer almalarının gurur verici olduğunu dile getiren Topçu, şu ifadeleri kullandı:

"Firma ve girişimcilerimizi her zaman desteklemeyi görev edinmiş durumdayız. Hem kuluçka merkezi ekibinin yoğun çalışmaları ve hem de Teknoloji Transfer Ofisimiz Conectto, Sınai Haklar Birimimizin kritik çalışmaları bu patentlerin alınmasında önemli bir katkıya sahip. Her iki ekibimize de özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Teknopark İstanbul yönetimi olarak girişim ekosistemine katkı sunmaya ve 2021 yılında yeni başarılara imza atmaya devam edeceğiz." 

TEKNODESTEK İLE GERİ ÖDEMESİZ HİBE DESTEĞİ SAĞLIYOR

Kurum, girişimcilerin fikirlerinin ticarileşmesi ve güvence altına alınması adına TTO'su Connectto üzerinden bilgilendirme ve hibe konusunda önemli destekler sunmasının yanı sıra kuluçka merkezi Cube Incubation ile girişimcilere dünya standartlarında imkanlar veriyor.

Geçtiğimiz sene gerçekleştirilen 33 patent başvurusunda 26'sı Teknodestek programı çerçevesinde verilen hibe desteğiyle yapılırken, bu doğrultuda kurumun yönetimi tarafından Teknodestek kapsamında patent ve faydalı model başvuruları için 3 bin 500 TL, endüstriyel tasarım tescili için ise bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibe desteği sağlanıyor.

GİRİŞİM SAYISINI YÜZDE 40 ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

Destek kapsamı 2021 yılında genişletilerek patent başvurusunun ardından yapılması gereken işlemlerden, patent araştırma ve inceleme ücretlerinin her biri için bin TL, uluslararası patent başvuruları için ise 5 bin TL’ye kadar hibe desteği verilmeye başlandı.

Yeni desteklerle beraber 2021'de patent alan girişim sayısını yüzde 40 oranında artırmaya odaklanan kurum, 2021’in ilk çeyreğinde 11 farklı patent başvurusunun yapılmasıyla yıl sonuna kadar hedefe ulaşmayı öngörüyor.