Geberit Ar-Ge Merkezi ile ilgili konuşan Geberit Türkiye Genel Müdürü Cengiz Kazazoğlu, Ar-Ge’ye 2017 yılında 78 milyon İsviçre frangı yatırım yapıldığını, söz konusu oranın 2016’ya göre 6 milyon fazla, net satışın ise yüzde 2,7’sini oluşturduğunu dile getirdi. 

Ar-Ge ve süreç mühendislerinin iş birliği içinde çalıştıklarını ifade eden Kazazoğlu, “Gürültü oluşması ve yayılması birçok faktörden etkilenir. Bu nedenle ses testleri daima olabildiğince gerçekçi koşullar altında yürütülür. Bir test düzeneği, tam donanımlı ve profesyonelce panelli ön duvarlar veya on metre yüksekliğe kadar çıkan atık su boruları ile birkaç kat boyunca kolayca yayılabilir. Bu bilinçle Geberit’in akustik uzmanları, ses emisyonlarını hesaplamak için yalnızca çok hassas mikrofonları değil aynı zamanda düzinelerce sensör ve hatta lazer ışığı kullanıyor. Çünkü ses testlerinin sonuçları, mevcut ürünlerdeki gelişmelere ve tamamen yeni çözümlerin geliştirilmesine yol açar. Montaj teknolojisi ve uygulama mühendisliği departmanları, akustik uzmanlarının geniş bilgi birikiminden de yararlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

UYKU BOZAN SESLER ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Bugüne kadar üzerine imza attığı inovatif ürünlerini simülasyon programlarında geliştiren, 3 boyutlu yazıcılar ile prototipler üretip üzerinde çalıştıktan sonra üretime geçen Geberit, akıllı klozetlerini ve montaj sistemlerini, AB standartlarına uygun olarak üretiyor. İsviçre merkez binasındaki bina teknolojisi ve akustik laboratuvarında ses, materyal teknolojisi ve statik üzerine testler yapan Geberit Ar-Ge Merkezi mühendisleri; uykuyu bozan sıhhi tesisat seslerinin tarihe karışması için birden fazla çalışmanın altına imza atıyor. 

Drenaj sistemi, sifon, akıllı klozet sistemlerinden suyun akışını, türbülansını, suyun basınç ve hız dağılımı ve hatta gürültü oluşumunu inceleyen Geberit, gelişmiş teknolojisini kapsamlı teknik bilgi birikimi ile birleştiriyor. Geberit mühendisleri, bir sıhhi tesisatın akustik özelliklerini optimize etmek için temelde ses kaynağını değiştirmek ve/veya ses aktarımını azaltmak olarak iki seçeneğinin olduğunu, her ikisi için de yoğun çalışmalar yapıldığını söylüyor.

EN İYİ ÜRÜNÜ SEÇMEYE ÖNEM VERİLİYOR

Kazazoğlu, Geberit’in geliştirdiği bir ürünü, ekonomik ve sürdürülebilir olarak imal edilebilecek hale gelene kadar seri üretime geçmediğini kaydetti.

Kazazoğlu ayrıca, bir sıhhi tesisat ürününün uzun yıllar mükemmel çalışması gerekliliğine değinerek, “Bu nedenle Geberit, mümkün olan en iyi ürün materyali seçmeye en üst düzeyde önem vermektedir. Örneğin, binalarda içme suyu ve gider tesisatlarındaki boru sistemleri için plastik borular, ISO standartlarına göre son derece zorlu işlevsel şartnameleri yerine getirmeli ve sertifikalı 50 yıllık hizmet ömrü sağlamalıdır. Yeni malzemelerin pratikte kullanılmadan 50 yıl önce test edilmesi gerçekçi olmamasından ötürü, test aşamasında yaşlanma süreci hızlandırılmalıdır. Malzemelerin uzun vadeli özelliklerini değerlendirmek ve ömrünü tahmin etmek için çeşitli testler yapılmaktadır.” dedi.

Geberit, bütün Ar-Ge çalışmalarını, 1997’de kurulan İsviçre’deki 800 metrekarelik temizlik teknolojisi onaylı bina teknolojileri ve akustik laboratuvarında yürütüyor.