Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın makina çağırısının ardından yeni çağırısı olan mobilitenin başvuruya açıldığını duyurdu.

40 FARKLI TEKNOLOJİNİN ÜRETİMİ DESTEKLENECEK

Bakan Varank, Türkiye açısından stratejik öneme sahip ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesini amaçlayan program kapsamında açtıkları yeni çağrı ile orta-yüksek ve yüksek teknolojili 152 ürün ve 5 başlık altında toplam 40 yenilikçi teknolojinin üretimini destekleyeceklerini belirtti.

Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ve On Birinci Kalkınma Planı hedefleri dahilinde “Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası” çalışmasını yürüttüklerini ve yeni çağrıyı da bu çerçevede başvuruya açtıklarını söyledi.

"SEKTÖRÜN İHRACATINI ARTIRMASINI HEDEFLİYORUZ"

Bakan Varank, “Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası”nı kısa bir süre sonra yayınlayacaklarını ifade ederek, “Üretiminin yüzde 85’ini Avrupa’ya ihraç eden mobilite sektörümüzün, yeşil mutabakat sonrasında AB’nin sanayi, dijitalleşme ve çevreye yönelik politikalarından kaynaklı yükümlülüklerini karşılayacak şekilde ihracat oranını artırması ana hedefimizdir.” diye konuştu.

Varank, söz konusu çağrıyla birlikte sektörün 2023'e kadar ihracattaki payını yüzde 20'ye, 2030'a kadar da yerlilik oranını yüzde 75'e ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti ve çağrının hedeflere erişilmesinde kaldıraç etkisi oluşturacağını dile getirdi.

"CARİ AÇIĞA NEDEN OLAN ÜRÜNLERİ DESTEKLEMEYİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Çağrı çerçevesinde kod bazında desteklenmesi öngörülen 152 ürünün, 2015-2019 döneminde 9,3 milyar dolarlık cari açığın kaynağı olan ürünler olduğuna dikkat çeken Bakan Varank, desteklenecek teknolojilerin gelecek dönemde söz konusu alandaki değişimlerin de tetiklemesiyle beraber dünya ticaretindeki payının hızla artmasını beklediklerini ifade etti.

SON BAŞVURU TARİHİ 8 HAZİRAN

Elektronik ortamda programın sitesi aracılığıyla yürütülecek başvurular, 8 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek.

Çağrı doğrultusunda destek kapsamında otonom veya yarı-otonom konsept araçlar, batarya ve enerji yönetim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, yeni nesil ileri kablosuz ve mobil teknolojiler ve sürücü destek ve güvenlik teknolojileri olmak üzere 5 yenilikçi teknoloji yer alıyor.