Savunma sanayi sektörü firmalarından Teknokar Savunma ve Havacılık A.Ş'nin Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’de konumlanan yeni fabrikasının açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

"ALT SİSTEM TEDARİKİNDE ÖNEMLİ BİR FONKSİYON İCRA EDİYOR"

Kahramankazan'da bulunan OSB'deki yeni fabrika açılışına, Bakan Varank'ın yanı sıra T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer yetkililer katılırken, davetliler de yoğun ilgi gösterdi. 

Törende bir konuşma yapan Bakan Varank, Teknokar Savunma ve Havacılık A.Ş.’nin de risk alan, savunma sanayinin gücüne güç katma gayretinde olan firmalardan biri olduğuna dikkat çekti ve “Savunma ve havacılık sektörüne yenilikçi alt sistem tedariki sağlama noktasında önemli bir fonksiyon icra ediyor. Bu bağlamda şirketin yatırımını da öncelikli yatırım konuları kapsamındaki muafiyetlerle destekledik. Bundan sonra daha güçlü, başarılı bir Teknokar göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Bakan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"YERLİLİĞİ YÜZDE 70'LERE ÇIKARTTIK"

“2002’de yüzde 20’lerde olan yerlilik oranını yüzde 70’lerin üzerine çıkarmayı başardık. Sektörün yıllık cirosu 11 milyar doları aşmış durumda. Bu cironun yaklaşık yüzde 30’u da ihracattan geliyor. Türkiye artık sadece kendi savunma sanayisini inşa edebilen değil, yurt dışı pazarlara da ihraç edebilen bir ülke konumuna geldi.” 

"SÖZLEŞMELERDE YERLİLEŞMEYİ ŞART KOŞTUK"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi ise, savunma projelerinde yerlileşmeyi görev edindiklerini ve bu durumu sözleşmelerde şart koştuklarını vurgulayarak, “Savunma sanayimizdeki büyük firmamıza verilen ana platform projesinin yüzde 70’si değişik kategorilerde küçük sanayiciye aktarılmak zorundadır. Bu vesileyle bir ekosistem oluşmuştur.” ifadelerini kullandı.