Tekhnelogos’un grup şirketi Makhina Robotics, e-ticaret depolarının verimliliğini artırmak üzere tasarlanan lojistik depo robotu Robee ile Türkiye ve dünya pazarına açılacak.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, COVID-19 dalgası ile çevrimiçi ticaretin hacmi ve müşterilerin hizmet kalitesi beklentisinin katlanarak arttığı belirtildi. Açıklamada, Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre e-ticaretin 2020 ilk 6 ay hacmi 2019 aynı dönemine göre yüzde 64 büyüme kaydettiği ve Avrupa Birliği (Türkiye dahil) ve Ortadoğu bölgesi odaklı pazar analizlerine göre ise 2020 - 2025 arası yıllık ortalama büyüme yüzde 55 civarında gerçekleşeceği ifade edildi. 
Her sipariş sepetinin bir personel tarafından raflar arasında gezinerek bulunup paketlenmeye taşınması süreçlerinin depo yönetimi yapan firmalar için ciddi zaman ve iş gücü maliyeti yarattığının belirtildiği açıklamada, Lojistik depo robotu Robee'nin depoları 12 metrekarelik mini depo haline getirdiği aktarıldı. 

ROBOTİK PROJELERE BÜYÜK İLGİ

Dünyada ileri teknoloji, özellikle robotik projelerine büyük ilgi gösterilmekte olduğunu belirten Tekhnelogos CTO’su Mehmed Ali Çalışkan, Türkiye ve uluslararası temaslarıyla bunu gözlemlediklerini söyledi. WES sisteminin raf dizilimini, pod pozisyonlarını, robotların hareketlerini ve hatta vakti gelince gidip kendilerini şarj ettiklerini ifade eden Çalışkan, dijital ikiz özelliğiyle deponun dijital olarak simüle edilebilmesinin, hayal ettiğiniz değişiklikleri dijital platformda yapılıp sonuçlarının gözlemlemeyi mümkün kılındığını ifade etti.