Bilişim alanında 20 yıldır çok güçlü bir yere sahip olan Technopc aynı zamanda Türkiye’nin bilgisayar üretimi alanında ‘Yerli Malı’ belgesine sahip ilk firması konumunda. İstanbul Havalimanı’nın da 72 kritik bilişim sistemini üreten firma, ürünleri ve yazılımları ile hizmet ve çözümlerini tüm dünyaya taşımayı hedefliyor. Technopc firması ile işbirliği yaptıklarını belirten IGA CEO’su ve IGA Bilişim Genel Müdürü Ersin İnankul, konuyla ilgili geliştirdikleri bu teknolojiler ile dünyanın farklı yerlerindeki havalimanlarına hizmet götürmek istediklerini belirtti. Technopc için “İstenilen dizaynda, istenilen çözümlerin üretilebileceği, kendini sonuna kadar ispatlamış bir firmadır.” diyen İnankul, firma ile masaüstünde gerçekleştirdikleri iş birliğini mobilde de devam ettireceklerinin altını çizdi.

‘Dünyanın en büyük havalimanı’ olma unvanına sahip İstanbul Havalimanı’nın mini, tümleşik, masaüstü, kiosk ve endüstriyel segmentlerinde toplam 4 bin donanım ürününü geliştiren ve üreten Technopc’nin yetkilileri, İnankul’u ziyaret etti. İstanbul Havalimanı’ndaki büyük geçiş sürecinin 6 Nisan itibariyle başlayacağını belirten İnankul, böylesine bir projenin başarıyla gerçekleşmesi sürecinde Technopc’nin oldukça önemli bir payı olduğunu dile getirdi. 

KRİTİK SİSTEMLER TECHNOPC’YE EMANET EDİLDİ

İstanbul Havalimanı’nın yapımına başlarken birincil konularının yolcu mutluluğu ve konforu olduğunu belirten İnankul, bu unsuru sağlayacak tüm teknolojiyi havalimanında barındırmak için çalıştıklarını anlattı. Havalimanındaki 72 bilişim sistemlerinden en kritik olanlarında, Technopc ile çalışmayı tercih ettiklerinin altını çizen İnankul, pasaport geçişlerinde de yerli teknoloji kullanmayı seçtiklerinin altını çizdi. Bu kararlarındaki en önemli etkenleri sıralayan İnankul, işe başlarken kriterlerimizi belirleyip ihale yaptıklarını, Technopc’nin ise tüm bu kriterlerini karşıladığını anlattı. Daha önce TAV grubunda yaptıkları havalimanlarında da birlikte iş yapma olanağı bulduklarını söyleyen İnankul, Technopc’nin yerli bir firma olmasının büyük bir avantaj olduğunu ve bu sayede gümrük bekleme sürelerinden muaf tutulduklarını da sözlerine ekledi.

YÜZDE 60 YERLİ YAZILIM

Havacılık ve uzay sanayinin Türkiye ve dünyada patlama ekonomilerinden biri olduğunu söyleyen İnankul, Türkiye’nin de bu alanlarda her sene yüzde 10’un üzerinde büyüme kaydettiğini belirtti. İnankul, bu yüzden dünyada yalnızca 3 – 4 firmanın üretebildiği bir takım özel yazılımların veya ürünlerin millileştirilmesinden yana olduklarını ifade etti. Şimdiye dek birçok uygulamayı kendilerinin geliştirdiğini ve geliştirmeye de devam ettiklerini belirten İnankul, yerli ve milli uygulamalara inandığını özellikle vurguladı. Özellikle yazılım sektöründe Türkiye’nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen İnankul, kullandıkları yazılımların yüzde 60’tan fazlasının yerli olduğunu sözlerine ekledi. Tüm meslektaşlarına da özellikle yazılım alanında hem birtakım geliştirmelere imza atmalarını hem de bu ürünleri dünyaya pazarlamalarını tavsiye eden İnankul son olarak çok yakında robotlarla da hizmet vermeye başlayacaklarının da müjdesini verdi.