HGT Tarım, hızla artan dünya nüfusunun gıdaya olan talep artışını beraberinde getirmesi gerçeğinden hareketle, giderek artan taze ve organik gıda talebini karşılamak amacıyla tarım fabrikası kurmak için çalışmalarına başladı.

1 MİLYON METREKAREDEN OLUŞACAK

Pimtaş bünyesinde bulunan firma, 1 milyon metrekarelik tarım fabrikası oluşturmak için kolları sıvarken, PİMARGE ve Gebze Teknik Üniversitesi ile ortak yürütülen "Dikey Tarım" projesi için gerekli tüm çalışmalara aralıksız devam ediyor.

SÜRE AZALIYOR, VERİM ARTIYOR

Dikey tarım uygulaması, başlıca geleneksel metotların haricinde, topraksız tarım yapabilmenin bir yöntemi olarak öne çıkıyor ve tarım arazisine gereksinim duymuyor.

Kullanılan su ise devir daim sistemi kullanılarak sürekli kullanılması sağlanıyor, daha az su kullanımı ile daha çok verim elde edilmesine imkan tanınıyor.

Hiçbir gübreleme ilacı kullanılmadan, özel led ile ışıklandırılarak verimli hale getirilecek toprağın yanı sıra firma tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda bir marul toprak da 60 günde 1 mahsul verirken,  akıllı tarım sistemiyle söz konusu süre 15 günde 1’e indiriliyor. 

PROJESİYLE, EKONOMİYİ CANLANDIRMAYI AMAÇLIYOR  

Hızlı nüfus artış hızları ile kişi başına ekilebilir arazinin 2050 yılında 1970 yılına göre yaklaşık yüzde 66 düşmesi öngörülüyor.

Geleneksel yöntemlere göre dönüm başına mahsul veriminin on katından fazlasına izin veren yöntemde ayrıca, tarla yapılan yüzeyin üretkenliği de ürüne bağlı olarak 4 ila 6 kat artıyor.

Sistemde kullanılacak tüm ürünler tamamen geri dönüştürülmüş olmakla birlikte, yöntemle çevre sorunları tarım endüstrisi için daha az tehlikeli hale geliyor.

Çiftçilerin böcek ilacı gibi kimyasallar kullanmadığı, zirai bilgiye ihtiyaç duyulmadan taze ve sağlıklı ürünler yetiştirilmesine olanak sağlayan uygulamadaki tüm süreçler çevre dostu olarak çalışıyor.

"YERLİ VE MİLLİ OLARAK HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Söz konusu projeye ve yatırıma ilişkin açıklamalar yapan Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz, "Yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla hayata geçireceğimiz bu proje sayesinde ülkemizin doğal kaynaklarını korurken, milletimizin en çok ihtiyaç duyduğu gıda ürünlerine istedikleri zaman ulaşabilmelerini sağlamış olacağız. Ülkemizin en çok ihtiyacı olan şey üretmek ve daha çok üretmek." dedi.