BAKÜ (AA) – Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'de düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 5. Bakanlar Toplantısı'nda konuştu.
Güney Gaz Koridorunun üç ayağının,Güney Kafkasya Boru Hattı, Şahdeniz 2 yatağı,  TANAP ve Trans-Adriyatik Boru Hattı'ndan (TAP) oluştuğunu  belirten Aliyev, sonuncu ayak olan TAP'ta da işlerin yüzde 85'inin tamamlandığını aktardı. Projenin takım çalışmasıyla başarıya ulaştığını anlattı. Geçen yıl Türkiye’de TANAP’ın, Azerbaycan'da da Güney Gaz Koridorunun açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Aliyev, "Projenin hayata geçmesinden memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'ye 1 milyar metreküpten fazla doğal gaz TANAP ile nakledildi. Gelecek yıl TAP projesi de bitecek." ifadelerini kullandı.
Avrupa enerji piyasası için Azerbaycan doğal gazının yeni kaynak olduğuna dikkati çeken Aliyev, Güney Gaz Koridorunun aynı zamanda enerji güvenliği projesi olduğuna dikkati çekti. Aliyev, ulusal güvenliğin sağlanmasının enerji güvenliği olmadan zor olduğunu kaydetti. Azerbaycan'ın ihraç ettiği doğal gazın büyük bölümünün Şahdeniz yatağından elde edildiğini belirten Aliyev, "Azerbaycan'ın 2,3 trilyon metreküp kanıtlanmış doğal gaz rezervi var. Ancak başka yataklarda da keşif işleri yapılıyor. Ümid, Abşeron ve Babek yataklarının geniş potansiyeli olduğu düşüncesindeyiz." diye konuştu. Doğal gaz ve petrolden elde ettikleri gelirleri, ek gelir sağlayacak projelere yönlendirdiklerini söyleyen Aliyev, enerji projelerinin diğer alanlardaki iş birliklerine de katkı sağladığını belirtti. Toplantıya ABD, Avrupa Birliği (AB), Bulgaristan, Gürcistan, Karadağ, İtalya, Hırvatistan, Arnavutluk, Sırbistan, Yunanistan, Romanya, San Marino, Bosna Hersek, Türkmenistan ve Macaristan'dan yetkilileri de katıldı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Türkiye'yi temsil etti.