Tekstil ve hazır giyim sektörleri yeşil dönüşüm için adımlarını sıklaştırdı. 2021 senesini yaklaşık 30 milyar dolar ihracat ve iç pazar tüketimiyle noktalayan sektör, Yeşil Mutabakat, Paris İklim Anlaşması ve COP26 gelişmelerini yakından izliyor. Bu bağalmda, daha yeşil, çevreci ve sürdürülebilir üretimi odağına alan şirketler, bir yandan söz konusu alanlarda yatırım yaparken bir yandan da karbon ayak izi ölçümü için danışmanlık almaya başladı. Şirketler, 2023 gelmeden kurumsal karbon ayak izini olabildiğince düşürmeye çabalıyor.

Tekstil şehri Kahramanmaraş’tan dünyaya ihracat gereçkleştiren BLC Group ise bu sürecin daha başında başarı hikayeleri yazmaya başladı. Senelerdir sürdürülebilir üretime yatırım yapan BLC Group yaptığı yatırımların meyvelerini toplamaya başladı. Türkiye’nin tekstil devlerinden olan BLC Group, 2021 senesini son derece başarılı sonuçlarla kapattı. 2021 sonunda grup, 300 milyon TL ciroya ulaştı, ihracatını ise yüzde 30 oranında artırdı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM ÖNCÜSÜ

2022 senesine daha da büyük hedeflerle girdiklerini belirten BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Tekstil alanında, özellikle sürdürülebilir üretimde yaptığımız ürün geliştirme ve üretimde daha az enerji daha az karbon salımı daha az su tüketimi ve daha az kimyasal madde tüketimi hedeflerimize ulaştığımız bir yılı geride bırakıyoruz” diyor. Balcıoğlu, “Yüzde 80 enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan, bilinen süreçlere göre yüzde 35 daha az su ve kimyasal tüketen, atık suyunun yüzde 75’ini geri dönüştürüp üretimde kullanan, organik ve geri dönüştürülmüş materyallerden oluşturduğumuz ürün portföyümüzü bu alanlarda dünya çapında akredite olan sertifikalarla belgeler hale geldik. Kapasite artışına rağmen karbon salımımızı ciddi ölçüde azalttık” şeklinde konuştu.

“MÜŞTERİLERİMİZİ, ÇALIŞANLARIMIZI VE GEZEGENİ KORUDUK”

BLC Group, her zdaim ilkleri hayata geçiren bir sanayi geçmişinden geliyor. BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı olan Şahin Balcıoğlu, “2021 yılında pandemi sonrası değişen iş yapış şekillerine ve dünya düzenine hızla adapte olarak hem pazar payımızı hem ciromuzu artırdık. Küresel çapta yaşanan tedarik zinciri ve lojistik krizinde müşterilerimizi mağdur etmeden üretim yapmaya ve bu süreçte çalışanlarımızı ve çevremizi yani gezegenimizi korumaya da üst düzey hassasiyet gösterdik” dedi.

IVECO GROUP’TAN 2028 STRATEJİK PLANI BEYANI IVECO GROUP’TAN 2028 STRATEJİK PLANI BEYANI

2022’DE HEDEF 100 MİLYON TL

BLC Group, tekstil, ambalaj, gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Çok sayıda iş insanının yatırım yapmaktan çekindiği bir ortamda ‘Yatırıma devam’ diyen Şahin Balcıoğlu, 2022 yılında 100 milyon TL’lik yeni yatırım devreye alacaklarını duyurdu. Şahin Balcıoğlu, yatırım ajandasını şöyle açıkladı: “Yapay zeka, üretimde tam otomasyon ve robotik çalışmalarımızla hem daha verimli hem sıfır hata oranına yaklaşan bir süreci geride bırakmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl yatırımına başladığımız yüzde 50 kapasite artışımızın da sonuna yaklaşıyoruz. 2022 yılının ikinci çeyreği içinde tamamlamayı düşündüğümüz kapasite artışı ile pandemi ile artan talebe daha da hızlı cevap verebileceğiz. 

TÜRKİYE’NİN CARİ FAZLA HEDEFİNE ODAKLANDI

2021, ihracatımızda da yüzde 30 artış yaşadığımız bir sene oldu. Hedefimiz 2022 yılında bu rakamları daha da yukarı çekmek ve ülkemizin cari fazla verme hedefine katkı sağlamak olacak. Gıda alanında da artan talebe doğru çözüm ortaklıkları ile cevap verebildiğimiz bir yılı geride bıraktık. Burada da kapasite artışına ve farklı pazarlara odaklanma stratejimizin temellerini attık. Geri dönüştürülmüş kompozit ahşap alanında da yanmayan, suya tamamen dayanıklı ve antibakteriyel ürünlerimizle pazar payımızı artırdık. Yeni yaptığımız proje bağlantıları ile 2022 senesinde kapasite artışı planlıyoruz. Ar-Ge çalışmaları kapsamında ise savunma sanayine çözümler sunabilecek ürün geliştirmeleri yapmayı amaçlıyoruz. Turizm ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren Extrempark işletmemizde ise 2021 yılında pandemi nedeniyle evlere kapanan misafirlerimize açık hava ve pandemi kurallarını ihlal etmeyecek oyunlarımız ile kısmi cevap verdik. 700 dönüm orman alanı içinde yeni yatırımlarımızla faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ayrıca 2021 yılında yüzde 30 civarında olan beyaz yakalı kadın çalışan oranımızı 2022 yılında daha fazla kadın çalışan işe alarak birkaç puan artırmayı amaçlıyoruz.”