ANKARA (AA) - Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı olan Habip Asan, "Akıllı telefonlar, tabletler, nesnelerin interneti, otonom araçlar ve yapay zeka konularında ilerleme kaydedildikçe, bu hızlı gelişime paralel olarak 'birlikte çalışabilirliğin' sağlanması için, yeni standarda esas patentlerin ortaya çıkması kaçınılmaz hale gelmektedir." şeklinde konuştu.

TÜRKPATENT tarafından gerçekleştirilen "Standarda Esas Patentler ve Lisanslama Politikaları Çalıştayı" ilgili kamu, özel sektör ve üniversite temsilcilerinin katılmasıyla CP Ankara Otel'de yapıldı.

Başkan Asan, burada yapmış olduğu konuşmada, kısaca "SEP" olarak isimlendirilen "standarda esas patentler"den çoğunun bilgi ve iletişim teknolojileri alanında olduğunu belirtti.

SEP'lere ilişkin ekonomik verileri dinleyenlerle paylaşan Asan, yanlızca 2G, 3G ve 4G standartlarına ilişkin lisans gelirlerinin 18 milyar dolar seviyesinde olduğunun tahmin edildiğini dile getirdi.

Asan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin diğer sektörlerdeki kullanımının artmasına paralel şeklide SEP'lerin oynadığı rolün daha da artacağınıvurgulayarak, "Akıllı telefonlar, tabletler, nesnelerin interneti, otonom araçlar ve yapay zeka konularında ilerleme kaydedildikçe, bu hızlı gelişime paralel olarak 'birlikte çalışabilirliğin' sağlanması için, yeni SEP'lerin ortaya çıkması kaçınılmaz hale gelmektedir." dedi.

Ülkelerin kendi piyasa ve teknolojik gelişmişlik durumuna bağlı olarak SEP hususunda geliştirdiği farklı uygulamalara dikkatileri çeken Asan, "Türkiye'nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nde de teknoloji standartlarının geliştirilmesine ve fikri mülkiyet haklarının kullanımına özel önem verildiğini anımsattı.

Asan, çalıştayda SEP'lerin oluşturulması, lisanslama pratiklerinin takip edilmesi, değerlendirilmesi ve Türkiye'nin yenilik ekosistemindeki paydaşlar arasındaki ilişkiler ağının geliştirilmesi konusunda bir yol haritasının ortaya konulacağını söyledi.

Firmalar ve tüketiciler arasında birlikte/karşılıklı çalışabilirliği ve güvenli teknolojilerin yayılmasını sağlama maksatlı standartlarla Ar-Ge'yi teşvik eden ve yenilikçi firmaların yatırımlarında yeterli getirileri almalarını sağlamayı  amaçlayan patentler arasındaki etkileşim arayüzü, yenilik ve büyüme için kritik rol üstleniyor.

Bu arayüzün en önemli bileşenini ise "bir standarda uyum için kullanılmak zorunda olunan patent" olarak nitelenen SEP'ler  meydana getiriyor.

SEP'ler, bir yandan teknoloji standartlarının gelişimi temelinde Ar-Ge ve yenilik sürecinde geliştirilen kritik teknolojilerin katma değerli sanayileşme ve büyümeyle ilişkisini kurarken bir yandan da lisanslama uygulamaları aracılığıyla firmaların yatırım ve üretim kararlarını direkt olarak etlileyebiliyor.