İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, İngiltere ile olan Türkiye’nin ticaretimizin,Brexit sonrası, AB ile ilişkiler gibi Gümrük Birliği anlaşmalarının da sıfırlanması durumunda, darbe yiyeceğini kaydetti. Gültepe, sıfır gümrükle vergisi ile ticaret yapma şansını yitiren Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2 milyar dolarlık dış satım yaptığını anımsatarak, “Almanya ve İspanya’dan sonra en büyük pazarımız İngiltere, Brexit sonrası, sıfır gümrük vergisi şansını yitirirsek, pazarda ağır darbe alacağız. 2018’in ikinci yarısından itibaren, iplik ithalatımız, yüzde 25-50 civarında azaldı.

İTHALATIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER, İHRACATÇIYI NASIL ETKİLİYOR?

Böyle bir tabloda, ithalatın artışında alınan bir önlemin getirilmesi, sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilemiştir” dedi.
Gültepe, İngiltere’nin AB’den ayrıldıktan sonra, Gümrük Birliği’ne devam etmesinin, sektör için en iyi seçenek olduğuna işaret etti. Gümrük Birliği’nden de İngiltere’nin ayrılması durumunda, Serbest Ticaret Antlaşması imzalamanın tek seçenek olduğunu ifade etti.

İNGİLTERE GB'DEN DE AYRILIRSA, STA İMZALANMALI

Gültepe, bunun da olmaması halinde, 2 milyar dolarlık pazarın kaybedileceğini ve sektörünü bunu kaldıramayacağını belirtti.
27 milyar dolarlık hazır giyim ithal eden İngiltere pazarı, Türkiye için hayati derecede önemli. 27 Mart tarihinde, İngiltere, AB’den anlaşma yapsa da, yapmasa da, kesin olarak ayrılacak. Türkiye, İngiltere’ye sıfır gümrükle ve ATR belgesi ile ihracat yapabiliyor. 
Gültepe, 2018’de sektörün, 17,6 milyar dolar ihracatı, 15,8 milyar dolar cari fazlayla yaptığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin cari açığının toplamının yüzde 40’ı kadar fazla veriyoruz. Ekim ayında kayıtlı 516 bin civarı istihdam ile de Türkiye rekorunun ellerinde olduğunu anımsatan Gültepe, engellerin açılmasında destek talep etti.