Tarihi 1900’lü yılların başına dayanmaktadır ve birçok ülkede hizmet vermektedir. İlk başladığı tarihten günümüze gelene kadar bir takım değişiklikler yaşamıştır.

DÜNYA ÇAPINDA SPOR TOTO

Bu bahis Spor Toto adı ile ilk olarak 1911 yılında futbol müsabakaları için organize edilmiştir. Yani 1911 yılı bu oyununun doğum tarihi diye düşünülebilir. Zaman ilerledikçe farklı gelişmeler ve değişimler meydana gelmiştir. Daha ileriki zamanlarda ise 13 maçın sonucunun bilinerek en büyük ödülün kazanılması esasına dayanan bir oyun haline gelmiştir. Bu durum oyunun bugünkü uygulanan şeklini almasının ilk temeli olmuştur. Bu temelin atılması 1946 yılında gerçekleşmiştir. Bu tarihten sonra kısa bir zaman içeresinde bütün Avrupa ve birçok Güney Amerika ülkesine de yayılmıştır. Oyunun yaygınlaşması sonucu Avrupa ülkelerindeki Spor Toto teşkilatları arasında işbirliği fikri ortaya çıkmıştır. Ve bu fikrin ortaya çıkışının ardından 1953 yılında merkezi İsviçre'nin Basel kentinde bulunan İNTERTOTO kurulmuştur. 1896'da başlayan Modern Olimpiyatlardan sonra çok geniş bir faaliyet alanı olmuştur. Küçük değişimler yaşayarak günümüzdeki son haline gelmiştir. Birçok branşta skor tahminleri uygulanır hale gelmiştir.

TÜRKİYE’DE SPOR TOTO

Türkiye’de ise ilk çalışma 1949 yılında görülmüştür. Bu çalışma Spor Toto ile ilgili Beden Terbiyesi Genel Müdürü Vildan Savaşır'ın İsveç'ten getirttiği Spor Toto Mevzuatı'nı tercüme ettirmesi olarak kabul edilir. Daha sonra 26 Mart 1960 yılında ise ilk kupon kabulü gerçekleştirilmiştir.

Kuruluşundan 1965 yılına kadar uygulama durgun geçmiştir. Bunun sebebi maçların sık sık iptal edilmesi, elde edilen hasılatın küçük bir payının ikramiye olarak dağıtılması ve bayi sayısının az olmasıdır. 1965 yılının ortalarında kuponların değerlendirmesinde tek değerlendirme sistemine geçilmiştir. Kupon kabulü için son dakika servisi kurulmuştur. İştirakçilerden, başarılı sonuçlar elde eden kişilere, Teşkilat ve bayiler tarafından spor ahlak ve geleneklerine aykırı olmayacak şekilde armağanlar verilmeye başlanmıştır.

1970-1977 yılları arasında ise elde edilen kamu gelirlerinin gerilemesi sonucunda 1978'de yeni yapılanmaya gitmiştir. Kurum, ülke sporunun parasal kaynağını yeni projelerle iyileştirmeye giderek tekrar Türkiye gündemine yerleşmiştir. Bu dönemde, spor yatırımlarının artması, fair play ödülleri, yarışmalar ve yeni kurumlara kaynak aktarılması ile teknolojiye geçiş ve Spor Loto gündeme gelmiştir. 1985 yılında Spor Loto onaylanmıştır. Yetkiyi alan teşkilat ise 1986 yılının mayıs ayında Spor Loto oyununu iştirakçiler önüne çıkarmıştır. Daha sonraları, 1994-1995 sezonunda Totogol oyunu ortaya çıkmıştır.

Günümüzde ise 17 Nisan 2004 yılında uygulamaya gire İddaa ile son halini almıştır. Özellikle Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kurulmasının ardından bakanlık ile ortak çalışarak; spordan ayrılan kaynak; eğitim, spor ve gençliğin hizmetine sunulmaktadır.