ANKARA (AA) - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketinin (SOCAR) sondaj birimi olan SOCAR AQS, Ankara’da temsilcilik ofisini dereye aldı.

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketinin (BOTAŞ) Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi’nde sondaj faaliyetlerini gerçekleştirecek olan SOCAR AQS'nin ofisi düzenlen törenle devreye alındı.

Açılış töreninde, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, SOCAR AQŞ Genel Müdürü Ramin İsayev, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Azerbaycan ve Türkiye'den petrol ve doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri yer aldı.

Büyükelçi İbrahim burada yapmış olduğu konuşmada, Türkiye'nin SOCAR şirketini yalnız bir enerji şirketi olarak bildiğini ancak Türk milli şirketi gibi kabul ettiklerini dile getirdi.

İsayev de, Türkiye'de Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi'ni Çin Mühendislik Firması CAMC Engineering Co., Ltd. ve IC İçtaş İnşaat ile yapacaklarını anlattı.

Yer altı depolama tesisi için toplamda 40 kuyu açacaklarını belirten İsayev, bahse konu olan firmalarla anlaşmayı dün imzaladıklarını söyledi.

Ünüvar ise Azerbeycan'ın Hazar Denizi etrafındaki en önemli petrol üreticilerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Azerbaycan'ın petrol ve doğal gazı insanlık için en faydalı şekilde kullandığına dikkat çeken Ünüvar, karşılıklı anlaşma ve kardeşlik duygularıyla iş birliğinin geliştiğini ve Azerbaycan'dan çıkan petrol ve doğal gazın Türkiye üzerinden taşınmasının son derece önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.