Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yürütülen "Sinop'ta Güçlü Sektörlerin Rekabet Edilebilirliğinin Artırılması Projesi" kapsamında Avrupa Birliği ile Türkiye mali işbirliği çerçevesinde finanse edilerek hayata geçirilecek tesisin yer tahsisi imza töreni yapıldı.

Vali Erol Karaömeroğlu, Valilik Toplantı Salonu'ndaki imza töreninde konuya ilişkin görüşlerini paylaştı. 2012 yılında çalışmalarına başlanan projeyle Sinop'un su ürünleri alanında bölgede cazibe merkezi haline dönüştürülmesinin amaçlandığını söyleyen Karaömeroğlu, projenin 2014 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunularak destek almaya hak kazandığını vurguladı.

“EN BÜYÜK BÜTÇELİ YATIRIMLARDAN BİRİSİ”

2018 yılında proje tanımlama dokümanının onaylanmasına müteakip ihale hazırlık çalışmalarına geçilmiştir diyen Karaömeroğlu, “2020 yılında müşavirlik ve inşaat ihaleleri Ankara'da gerçekleştirilmiştir. Proje ile kurulacak tesis, son 30 yıl içerisinde Sinop ilinde yapılan en büyük bütçeli yatırımlardan birisidir. Yaklaşık 30 ayda tamamlanması planlanan projemizin yer teslimi, müşavirlik ihalesini alan firma tarafından müteahhit firmaya yapılmıştır.” dedi.

Yakın bir zamanda Sinop OSB'de temeli atılacak tesisin 18 ayda tamamlanmasının beklendiğini belirterek projenin kalan 12 ayında ise teknik yardım faaliyetlerinin devam edeceğini ve 2023 yılı ortalarında da tesisin tamamlanarak su ürünleri sektörünün hizmetine sunulmasını beklediklerini açıkladı.

Karadeniz’in balıkçılıkta çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ise Türkiye'de 2000 yılı sonrasında toplam deniz ürünleri avcılığının yüzde 70-80'inin Karadeniz'den sağlandığına dikkat çekti.

Genç, "Projemizin ilk ayağında Sinop Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 20 dönüm alanda su ürünlerinin işlenmesi, şoklanması ve depolanmasına yönelik tesis inşa edilecektir. Sinop ilimiz başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren işletmeler, proje ile kurulan ortak kullanım tesisinden faydalanacak ve rekabet güçlerini artıracaklardır. İşletmelerin üretim ve pazar koşullarının iyileştirilmesine, mevcut ve muhtemel pazarlar ile entegrasyon sağlanmasına katkı sağlayacak tesisle su ürünlerinde ticarileştirilebilir ürün sayımızı artırmış olacağız."dedi.

Konuşmaların ardından, 10,5 milyon euroya mal olacak, tamamlandığında aynı anda, işlenmiş 3 bin ton balığın depolarda muhafaza edilebileceği tesisin yapılacağı alanın ilgili firmaya tahsisi gerçekleştirildi.(AA)