Cengiz Holding yaptığı açıklamada, zengin yeraltı yataklarıyla “Türkiye’nin maden kenti” olarak gösterilen Siirt’in, yarattığı katma değer ve istihdamla bölgesel gelişmişliğin ötesinde Türkiye ekonomisinin gelişimine önemli bir değer kazandırıldığı belirtildi.

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan nitelikli iş gücü açığının kapatılmasında büyük bir mesafe alınmasının sağlandığının belirtildiği açıklamada, Siirt’in 2019 yılında yüzde 12.8 ile Türkiye’nin GSYH büyümesine en büyük katkılardan birini sunduğunu, altın ve gümüşten sonra en değerli maden olan bakır yataklarıyla madencilik sektörünün yükselişine hizmet ettiği kaydedildi. Ayrıca, Şirvan Madenköy'de çıkarılan bakırın, yüzde 20 konsantre seviyesine getirilerek Türkiye’ye ve dünyaya kazandırıldığı da belirtildi.

Şirket tarafından Şirvan ilçesi Madenköy köyünde 200 milyon dolara devir alınan ve 400 milyon dolar sermaye ile kurulan Siirt Madenköy Bakır İşletmesi Konsantratör Tesisi, bölgenin en büyük tesisi olarak doğrudan 1150 kişiye iş imkânı yaratıyor. Tesiste çalışanların yüzde 80’ini Siirt ve Batman yöresindekiler oluştururken bölgede nitelikli iş gücünün yaratılmasına da liderlik ediyor.

YATIRIMLARDA EN BÜYÜK PAY EĞİTİMLERDE

Yatırımlarda nitelikli iş gücüne odaklandıklarını da belirten şirket, iş güvenliğine uygun ve çevreye duyarlı olarak sürdürülen çalışmaları arasında, eğitimin en büyük paylardan birini aldığını kaydetti. Çok sayıda Siirtli verilen eğitimlerle çeşitli branşlarda ehliyet sahibi olarak madencilik sektörünün dinamiklerine hâkim hale getiriliyor.

Öte yandan, Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından sertifikalandırılan 35 kişilik maden kurtarma ekibi ile yürüttüğü sürekli eğitim programları, çalışanların yeteneklerini artırarak, teknik ekipmanlarla iş gücünü yükseltiyor. 

 
 
Madenköy Bakır İşletmesi KonsantratörTesisi’nin Öne Çıkan Özellikleri:

·         76 metre kule yüksekliği olan 661 metre derinliğinde ve 6,5 metre çapında cevher ve insan nakliye kuyusu ile yeraltı galerileri arasında bağlantı yollarından oluşan, ekonomik ve teknolojik fayda sağlayan kuyu sistemine sahiptir.
·         Önce insan yaklaşımıyla yeraltı sığınma istasyonları, yeraltı yemek hane istasyonları, geri dolgu istasyonları, yeraltı cevher nakliye bant yolları, yeraltı atık su istasyonları, atık su ve temiz su istasyonları gibi birçok sabit tesisi bulunmaktadır.
·         Yeraltı geri dolgulu göçertmeli katlar arası üretim metodu uygulanmaktadır.
·         Tam mekanize olarak çalışılmaktadır.
·         Her bir kat arası mesafe 18.5 metre olacak şekilde planlanmıştır.
·         Cevher ayna (drift) boyları yaklaşık olarak 70-100 metre arasında değişmektedir.
·         Geri dolgu olarak çimentolu pasa dolgu, çimentolu beckfil dolgu ve macun dolgu kullanılmaktadır.
·         Üretimi yapılan her bir boşluk yukarıdaki dolgu sistemlerinden biri ile doldurulmaktadır.
·         Hazırlık aşamasında 950 bin ton tüvenan cevher çıkarılması planlanan yeraltı madeni, hazırlık çalışmaları bitimi ile yıllık 1 milyon 250 bin ton tüvenan cevher çıkartacaktır. Ortalama cevher tenörü   yüzde 1.9 cu olarak planlanmaktadır.
·         Açık alan (tahkimatsız alan) diye tanımlanan tüm bölgelerdeki çalışmalar, uzaktan kontrollü insansız ekipmanlar kullanılarak yapılmaktadır.