ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu KOSGEB, sel felaketinin yaşandığı bölgeye dönük olarak "Acil Destek Kredisi Programı" başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve selden etkilenen esnaf ve KOBİ’lere verilecek faizsiz kredinin detaylarını açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB tarafından sel bölgesine yönelik başlatılan "Acil Destek Kredisi Programı" kapsamında işletmelerin 100 bin TL'ye kadar kredi kullanabileceğini, kredi faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını ve sıfır faizli olarak sunulan kredi vadesinin ilk 12 ayının ödemesiz olacağını belirtti.

Rize Çayeli'nde 13-14 Temmuz'da, Giresun'da da 22-23 Ağustos'ta kuvvetli sağanak yağış nedeniyle sel felaketi yaşandığını anımsatan Varank, "Selden etkilenen işletmelerimiz durumlarını valilik, kaymakamlık gibi ilgili resmi makamlardan belgelendirerek bu programdan yararlanabilecek. İşletmelerimiz krediyi sıfır faizli olarak kullanacak. Kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz olacak. Daha sonra ödemeler, 3’er aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ay olarak yapılacak. Biz bu mekanizmayı daha önce, Elazığ ve Malatya depremlerinden zarar gören firmalarımız için kullanmıştık. Düzce ve İstanbul Eminönü’nde yaşanan sel hadiselerinde de KOSGEB hemen devreye girmiş ve yaraları hızlıca sarmıştı." dedi.

KGF DEVREYE GİRECEK

Varank, teminat sıkıntısı çeken KOBİ ve işletmeler için Kredi Garanti Fonu'nun devreye gireceğini dile getirdi.

Diğer yandan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalınma İdaresi (DOKAP) üzerinden AFAD'a 20 milyon TL aktardıklarını kaydeden Bakan Varank, aktarılan kaynağın zarar gören köy yollarının acil ihtiyaçları için kullanılacağını sözlerine ekledi.