Yaklaşan Anneler Günü öncesinde çiçek sektöründe çalışmalar hızlanırken, Covid-19'a rağmen sektörün bilhassa ihracat rakamlarında geçtiğimiz senelere göre önemli bir artış yaşanıyor.

HAZİRANDAN İTİBAREN YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Sektörde hummalı hazırlık devam ederken Türkiye'de kesme çiçek üretiminde söz sahibi Antalya'da, seralarda üretilen çiçekler toplanıp depolarda paketleniyor, yurt içi ve yurt dışı pazar için hazırlanıyor.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine, 2021 yılında Anneler Günü sevkiyatlarının çok hareketli geçtiği bilgisini verdi.

Geçtiğimiz sene bu özel günün dünya genelinde kapanmanın yaşandığı bir döneme geldiğini anımsatan Yılmaz, haziran ayından itibaren de süs bitkileri alanında gerçekleştirilen dış satımın memnuniyete sebebiyet verdiğini söyledi.

"35 ÜLKEYE 70 MİLYON DAL GÖNDERİM YAPIYORUZ"

Ekvador, Kenya ve Kolombiya gibi süs bitkileri alanında önemli potansiyele sahip ülkelerden Avrupa'ya uçuşların pandemi nedeniyle azaldığını, bu nedenle Avrupa'nın ihtiyacını Türkiye'den karşılamaya yöneldiğini aktaran Yılmaz, "Hazirandan bu yana yoğun bir taleple karşılaşıyoruz. Bu yıl Anneler Günü için kesme çiçek ihracatımız yüz güldürüyor. 70 milyon dal seviyelerinde bir ihracatımız var, geçen yılki rakamlara bakarsak 35 milyon seviyelerindeydi. Yüzde 100'ün üzerinde bir ihracat gerçekleşiyor. 7 milyon dolarlık bir gelirimiz var ve 35 ülkeye ürünlerimizi gönderiyoruz." diye konuştu.

Yılmaz, iyi bir dönemden geçtiklerini belirterek çok yoğun çalıştıklarını, bazen mal bulmakta zorlandıklarını bazen de tırları bekleterek gecikmeli gönderdiklerini ifade etti.

"İÇ PAZARA YANSIMASINI HENÜZ GÖRMEDİK"

En fazla sevkiyatı Hollanda'ya yaptıklarını aktaran Yılmaz, Almanya, Bulgaristan, İngiltere, Romanya ve Ukrayna gibi ülkelerin Türkiye'de sektör için önemli pazarlar arasında geldiğini kaydetti.

Yılmaz, ihracattaki pozitif durumun iç pazara henüz yansımadığını, bu yıl 9 Mayıs 2021 tarihinde kutlanacak Anneler Günü'nün sektörü hareketlendirmesini beklediklerini dile getirerek, "Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle sadece 8 ve 9 Mayıs'ta çiçekçilerin açılmasına izin verilmesi, hasadı gerçekleştirilen ürünlerin satışını zorlaştıracaktır. Bu nedenle sektör, bu doğrultuda bir düzenleme yapılmasını bekliyor" diyerek sözlerine son verdi. (AA)