Mardin'in istihdam ve ekonomisine önemli katkılar sağlaması beklenen ve tamamlanma aşamasına gelen 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için yatırımcıların sıraya girdiği bildirildi.

5 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Teşvik uygulaması, coğrafi konumu ve genç nüfusu dolayısıyla yatırımcıların gözdesi haline gelen şehirde ilk önce 5 bin kişinin istihdam edileceği yeni OSB'de alt ve üst yapı çalışmalarında da son aşamaya gelindi.

Doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığı Mardin 1. OSB'nin ardından Yeşilli ilçesinde 104 hektar üzerine kurulacak 2. OSB'de Vali Mahmut Demirtaş'ın talimatıyla çalışmalara hız verildiği ve kısa sürede fabrikaların kurulması için çalışmaların hassasiyetle devam ettiği belirtildi.

Makina, plastik, gıda, tekstil, medikal ve sağlık, kimya ve elektrik sektörlerinden yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisiyle karşılaşan OSB'de, yer tahsisi sonrasında 72 parselde fabrikaların temelleri atılacak.

"YOĞUN BİR TALEP VAR"

Mardin 2. OSB Müdürü Mahmut Acay, jeoloji ve jeoteknik etütleri yaptıktan sonra 2015 yılında OSB'nin imar planına geçtiklerini, planın, bakanlıktan onaylanmasıyla alt ve üst yapı ihalesini gerçekleştirdiklerini, alt yapıda kanalizasyon, drenaj, yağmur ve içme suyu, su deposu, fosseptik ve yol üst yapısını geçen yıl tamamladıklarını söyledi.

Şimdi elektrik alt yapısını yaptıklarını ve birkaç ay içinde bitirmeyi hedeflediklerini kaydeden Acay, Zeytinli Mahallesi'nde 1040 dönümlük alan üzerine kurulacak OSB'nin 632 dönümünün sanayi parseli olarak belirlendiğini, 3 dönümden 39 dönüme kadar toplam 72 parselin bulunduğunu bildirdi.

Bölgenin, Suriye ve Irak'a yakın olması açısından önem taşıdığını, bunun yanında, teşvik uygulamaları, coğrafi konumu ve genç nüfusu dolayısıyla da çok büyük bir avantaj sağladığını vurgulayan Acay, yatırımcıların heyecanla bitmesini beklediği OSB için yoğun bir başvurunun olduğuna dikkati çekti.

Acay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"YAKINDA TAHSİSLERE BAŞLAYACAĞIZ"

"2015'te talepleri almaya başladık. Yaklaşık 550 talebe yaklaşmıştı. Valimizin talimatları doğrultusunda bu talepleri güncellemeye başladık. Her gün bu sayı artmakta. Yabancı yatırımcılar da var. Şu anda aşırı bir talep var. Sanayi alanımız 632 bin metrekare, şu andaki talep bir milyon metrekareyi geçti. Tahsis çalışmalarına geçtik. Hedefimiz 2021'de bütün parsellerde fabrikaları yükseltmek. Alanımız yetmeyecek. Genişleme alanlarımız mevcut. 5 bin dönüme yakın genişleme alanımız var. Orayı da kullanacağız zamanla."

Bölgenin yıldızı olacak yeni sanayi bölgesinin kentin istihdamına da büyük katkı sağlayacağını ifade eden Acay, ilk etapta 5 bin kişinin istihdam edilmesini hedeflediklerini, karma bir OSB olduğunu, bölgenin istihdam sorununu çözecek, teknolojiyi getirebilecek büyük yatırımlara öncelik tanıyacaklarını dile getirdi.

Yeni yılda bütün parsellerde fabrikaların temellerinin atılmasının hedeflendiğini, yatırımcıların da bunu heyecanla beklediğini vurgulayan Acay, "Günde en az 10 yatırımcı ziyarete geliyor. Tahsis çalışmalarına geçtik. Sanayicilerimizi sokabilecek duruma geldik. 2-3 ay içinde tahsislere başlayacağız." dedi. (AA)