KAYSERİ (AA) – Savunma sanayisinde yerlilik düzeyinin yüzde 70 olduğunu belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Bunu hep birlikte yüzde 70'in üzerine taşımalıyız. Türkiye olarak bunu yapacak birikimimiz, gücümüz ve tecrübemiz var" dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılımıyla MÜSİAD'ın ev sahipliğinde, düzenlenen "Savunma ve Havacılık Sektöründe Kayseri Sanayisinin Gelecekteki Yeri" paneli gala programında konuştu. Savunma sanayisinin geleceği dendiğinde aslında ülkenin geleceğini ve gelecekteki yerini konuştuklarını dile getirdi.

Yeni dünya düzeninin kurulduğuna tanıklık ettikleri bir dönemden geçtiklerini belirten Kaan, "Bu yeni dünya düzeninde ülkeler kendini konumlandırırken farklı stratejileri devreye sokuyor. En güçlü alanı her ülke koz olarak değerlendiriyor. Bu alanda Türkiye en avantajlı ülkelerden biridir. Çünkü bizim kozumuz yetkinlik alanımız dolayısıyla çok fazla. Coğrafik konumumuzdan dolayı da bir avantajımız var." diye konuştu.

Bu avantajın olası dezavantajlar karşısında kendilerini önlem almaya dolayısıyla da güçlenmeye yönlendirdiğini belirten Kaan,"İşte elimizi güçlendirecek bu noktada en önemli güç, savunma sanayidir. Yerli ve milli savunma sanayi. Güçlü bir savunma sanayi biliyoruz ki ülke savunmasının garantilerinden biridir. 

Savunma sanayi alanında özellikle son dönemde dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla millileştirme çalışmaları hızlanmıştır. Bu alanda atılan her adımı, gelişmeleri son derece kıymetli bulmakla birlikte gururla takip ediyoruz. Savunma sanayimizin yerliliği bugün yüzde 70 düzeyinde. Bunu hep birlikte yüzde 70'in üzerine taşımalıyız. Türkiye olarak bunu yapacak birikimimiz, gücümüz ve tecrübemiz var. Bu gücü ortaya koyma ve ülkemizin de potansiyelini açığa çıkarma noktasında MÜSİAD olarak daha fazla katkı sunabilmek amacıyla ekibimizle birlikte çalışıyoruz." 
Kaan, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak üretim anlayışının milli ve yerli odaklı olması gerektiğini de vurguladı.

Spesifik bir alanda üretim yapmak istediklerinde mevcuttaki güçleri birleştirerek bir ortak güç oluşturarak ya da sıfırdan yatırımların yapılması ile işe başlayabileceklerini ifade eden Kaan, "Buna biz kümeleşme diyoruz. Kısa zamanda kümelenme, savunma sanayimizi daha ileriye taşıyabilecek yöntemlerden biridir. Bunun için sağlam bir altyapı çalışmas, isabetli bir organizasyon gerçekleştirmeyi elzem olarak görüyoruz. Bu şekilde ortak çalıştırma kültürünü yaygınlaştırdığımız takdirde hedeflerimize ulaşacağımızı inancımız tamdır. Biz yerli ve milli üretim ile büyüyen Türkiye'ye inandık. Bu meseleye de gönlümüzü verdik." diye konuştu.