Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan, emniyet ve güvenlik güçlerinin mevcut veya planlı sistem ve platformlarının ihtiyaçları ve geleceğe dönük yeni teknoloji alanları ile ilgili 300 milyon TL değerindeki 10 yeni Ar-Ge projesi için imzalar atıldı.

2023 HEDEFLERİ İÇİN AR-GE VE TEKNOLOJİYE ODAKLANMALI 

Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda Ar-Ge ve teknolojiye odaklanmanın önemine vurgu yapan Demir, kişi başı milli gelirde 10-12 bin dolar seviyesinin üstüne çıkılması amaçlanıyorsa sabırla bu çalışmalara devam edilmesi gerektiğini kaydetti.  

Demir, bu nedenle bünyelerinde yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarının diğer kurumlarla koordineli bir biçimde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. 

TOPLAM 15 YÜKLENİCİ VE ALT YÜKLENİCİ BULUNUYOR

SSB Başkanı İsmail Demir konuya ilişkin imza töreninde yaptığı değerlendirmede, söz konusu yapı ile Ar-Ge faaliyetlerinin ivme kazanacağını ve dinamikleşeceğinin altını çizdi.
 
Demir, ilk olarak 22 Aralık 2016 tarihinde düzenledikleri Ar-Ge panelinden bu yana 4 Ar-Ge paneli yaptıklarını ve panellerden çıkan kararlar neticesinde 300 milyon TL’lik 10 Ar-Ge projesi imzalayacaklarını dile getirdi.

Projelerdeki yüklenici modeli ile ilgili bilgiler paylaşan Demir, KOBİ-sanayi ve üniversite iş birliğe ile toplam 15 yüklenici ile alt yükleniciye yer verdiklerini belirtti.

ASELSAN, 4 PROJEDE YER ALACAK

SSB tarafından başlatılan projeler şu şekildedir: Alüminyum Yeni Nesil Alaşım Geliştirilmesi (Ayna), Duyarsız Yemleme Şarjı Geliştirme (Duyem), Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi Geliştirilmesi (Düfas), Sıcak Şekillendirme İle Multifazlı Çelik Geliştirme (Hançer), Twt İçin Yüksek Voltaj Güç Kaynağı Geliştirilmesi (Kudret), Stirling Soğutuculara Yönelik Kalıcı Mıknatıs Neodyum (Ndfeb) Geliştirilmesi (Mıknatıs), Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (Nar), Nükleer Radyasyon Tehdidine Karşı Yerli Algılayıcı Ve Tespit Sistemi Geliştirilmesi (Radat), Yürüyen Dalga Tüp Mikrodalga Güç Yükselteci Geliştirilmesi (Seyyah) ve Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y3) .

Söz konusu 10 yeni Ar-Ge projesinden dördünde ASELSAN da olacak. Firma, Düfas, Kudret ve Nar projelerinde ana yüklenici, Seyyah’ta ise alt yüklenici görevini üstlenecek.

Coşkunöz Holding ise Hançer projesi ile yer aldı.