Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yurt dışı bağımlılığın azaltılmasına, özgün, yerli ve milli çözümlerin hayata geçirilmesine, Ar-Ge ve teknoloji yetkinliğinin artırılmasına katkı sunacak 6 proje için imza töreni gerçekleştirildi.

"3,5 MİLYAR TL'LİK HARCAMA YAPILDI"

SSB'de düzenlenen törene, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Milli Savunma Bakanlığı ve projelerde yer alan şirketlerin temsilcilerinin yer aldığı sınırlı sayıda katılımcıyla yapıldı.

Geçtiğimiz yıl içinde başlatılan Ar-Ge projeleri için düzenenlenen törende konuşan SSB Başkanı İsmail Demir, bugüne kadar tamamlanmış ve devam eden toplam 104 Ar-Ge projesinde 3,5 milyar TL'lik harcama yapıldığını dile getirerek, söz konusu projelerin üniversiteler, firmalar, araştırma kurumları ve enstitülerle iş birliğiyle yürütüldüğünü ifade etti.

"ÇALIŞMALARIMIZI, ÖDÜN VERMEDEN SÜRDÜRECEĞİZ"

Türkiye'nin "küresel güç vizyonu" hedeflerinin Ar-Ge ve teknolojiden geçtiğinin bilincinde olduklarına dikkat çeken Demir, "2002 yılında sadece 49 milyon dolar olan savunma sanayisi Ar-Ge harcamaları 2019 yılında 34 kat artışla yaklaşık 1,7 milyar dolara çıktı. Bu rakam toplam sektör cirosunun yaklaşık yüzde 15'ine tekabül etmektedir. Bu oranda sağlanan ve sağlanacak artışlar, sektörümüzün özgün ürün ve teknoloji geliştirmeye verdiği katkının bir göstergesi olmaktadır. Türkiye'nin küresel güç olma vizyonu doğrultusunda Ar-Ge teknoloji konularındaki çalışmalardan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Bunun da tam bağımsızlığımızın anahtarı ve olmazsa olmazı olduğunu bilerek çalışmalarımızı azimle sürdüreceğiz."diye konuştu.

SSB tarafından Ar-Ge projelerini çok daha hızlı ve dinamik bir süreçle başlatabilmek adına oluşturulan SSB Ar-Ge Panelleri ile güvenlik güçlerinin sistem ve platformlarının gereksinim duyduğu veya geleceğe dönük yeni teknoloji alanlarındaki projeler için başlatma kararları alındığını aktaran Demir, ek olarak SSB Ar-Ge panellerinde son ürün teslimatı içermeyen teknoloji gösterim ağırlıklı projeler için geniş alan çağrıları yapılmasına karar verildiğini söyledi.

İMZALANAN PROJELER NELER? 

Törende, 2020 yılı içinde başlatılan Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y3) ve Veri Kovanı Platformu Çerçeve Projesi, Yazılım Tanımlı Ağlarda Yapay Zeka Temelli Zafiyet Tespiti ve Engelleme (MİLAS) Projesi, Küresel Zafiyet Analizi (KEŞİF) Projesi, İnce ve Hafif Balistik Dayanımlı Cam Sistemi (KEHRİBAR) Projesi, Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirilmesi Programı FAZ-1 (CEVHER) Projesi, Grafen ile Güçlendirilmiş Hafif ve Mukavemetli Zırh Malzemelerinin Geliştirilmesi (GRAKOR) Projesi sözleşmeleri imzalandı.

Firma, kurum ve kuruluşların iş birliğine dayalı modellerle oluşturulan projelerde, toplam 10 yüklenici ve alt yüklenici yer alıyor. (AA)