İSTANBUL (AA) - Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı (OYDER) Başkanı olan Murat Şahsuvaroğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri sebebiyle sektörün zor bir dönemden geçtiğini dile getirerek, "Satışlar daralacaktır ama ayakta kalacağız." şeklinde konuştu.

Başkan Şahsuvaroğlu, konuyla iligili olarak yapmış olduğu yazılı açıklamada, otomotiv sektöründe 2020 senesinin başından beri talebin arzdan fazla olduğu bir dönem yaşandığını ancak Kovid-19 önlemleri sebebiyle nisanın, en büyük durgunluğun yaşanacağı ay olmasını beklediklerini dile getirdi.

Yılın ilk 3 ayındaki satışların önceden yapıldığını banımsatan Şahsuvaroğlu, "Mart ayı dahil eski satışların teslimatları halen devam ediyor. Ancak mart ayının 3'üncü haftasından itibaren satışlar neredeyse durma noktasına geldi, servis hizmetleri de önemli ölçüde zayıflamış durumda. Servis girişlerindeki daralma mart ayının 3'üncü haftasında yüzde 50-60'lara ulaştı. Muhtemelen nisan ayında en büyük durgunluğu yaşamış olacağız, satışlar ve bağlantılar büyük ölçüde duracaktır." şeklinde konuştu.

Markaların gerek satış gerekse diğer hedefleri gözden geçirmesi gerektiğini dile getiren Şahsuvaroğlu, "Dünyada ve Türkiye'de bazı otomotiv markaları üretimlerini 2-3 hafta süre ile durdurma kararı aldı. Bu elbette ana sanayiye tedarik yapan diğer üreticileri de etkiledi. Çin'de yaşanan satış kaybının en az 3 milyon adet olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Çin hem markaların üretim bantlarına parça üreten hem de dünyaya yedek parça tedariki yapan bir ülke olarak genel üretime de önemli sıkıntılar yaratmış oldu. 3 haftalık ara demek, son derece önemli bir üretim adedi kaybı olacak demektir. Aynı şekilde satışlar da düştüğünden dolayı mevcut stokların eritilmesi için farklı yöntemler devreye alınacaktır." dedi.

Şahsuvaroğlu, koronavirüs önlemleri sebebiyle sektörün zor bir dönemden geçtiğini anımsatarak, "Satışlar daralacaktır ama ayakta kalacağız." şeklinde konuştu.