Yıllık 367 bin 500 ton kapasiteli yeni bir elyaf tesisi daha yapmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, buranın Amerikan Invista (Koch Industries) firmasıyla anlaştıkları 935 milyon dolarlık PTA tesisiyle aynı anda devreye gireceğini belirtti.
PTA ve elyaf tesislerinde üretime 2023'te başlanacağını aktaran Şeker, SASA'nın 1,4 milyon ton olan üretiminin PTA üretimiyle beraber 3 milyon tona, bu son elyaf üretimiyle beraber de 3,5 milyon tona ulaşacağını söyledi. Hem Türkiye'nin hem bu bölgenin hem Avrupa'nın hem Kuzey Afrika'nın hem de Rusya'nın ihtiyaçlarını karşılayacak bir tesis olacağını ifade eden Şeker, şu anda yaklaşık 4 bin 250 kişi istihdam ettiklerini ve iki tesisin devreye girmesiyle birlikte çalışan sayısının 6 binin üstüne çıkacağını vurguladı.

ÇİN İLE REKABET EDECEKLER

Şirketin cirosunun da ham madde fiyatlarıyla da bağlantılı olarak 3,5 milyar doların üstüne çıkacağını ifade eden Şeker, SASA'nın bundan sonraki hedefinin polyesterin hammaddesini üretmek olduğunu kaydetti. Bunun için de Yumurtalık ilçesindeki arazinin tahsis edilmesini beklediklerini belirten Şeker, 2030'lu yıllarda hayata geçirecekleri 12 milyar dolarlık yatırımla, Afrika'dan Amerika kıtasına kadar polyester ihtiyacını karşılayan Çin ile rekabet edecek bir şirket haline geleceklerini söyledi.