Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde Bankanın sağladığı mevcut kapasite desteğinin kapsamının genişletilmesi konusunda anlaştı.

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER DAHİL GENİŞLETİLDİ

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, video konferans yöntemiyle görüşen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso Hamle Programı çerçevesinde, EBRD'nin Bakanlığa sağladığı mevcut kapasite geliştirme desteğinin kapsamının genişletilmesi konusunda mutabık kaldı.

Son dönemde makina sektörüne yönelik yürütülen teknik iş birliğinin, söz konusu programda yer alan elektrik-elektronik, mobilite, ilaç ve kimyasallar gibi diğer öncelikli sektörleri kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda mutabakat metni imzalanması için anlaşmaya varıldı.

Görüşmede, Bakanlığın yürüttüğü ve gelecekte gerçekleştirilmesi planlanan projeler için yeni iş birliklerinin geliştirilmesi, gerekli uluslararası finansmanın temininde EBRD'nin desteğinin önemli olduğunun altı çizildi.

"STRATEJİK BİR ORTAK OLARAK GÖRÜYORUZ"

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Bakan Varank, Türkiye'nin EBRD'yi stratejik ve güvenilir bir ortak olarak gördüğünü, Bankanın sağladığı mali ve teknik destekten memnun olduklarını ifade etti.

Varank, işletmelerin özellikle dijital ve yeşil dönüşümlerine yönelik Bakanlığının geliştirdiği projelerin EBRD iş birliğiyle daha etkin bir şekilde yürütülebileceğine, iyi uygulama örneği olarak EBRD kapsamındaki diğer ülkelere yaygınlaştırılabileceğine dikkat çekti.

Bakan Varank ayrıca, Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesi adına hayata geçirilen "Girişim Sermayesi Destekleme Programı" çerçevesinde kurulan Tech-InvesTR Yatırım Fonu'na, Bankanın da yatırımcı olarak katılım sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

"İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİNİ BİRLİKTE GELİŞTİRECEĞİZ"

EBRD Başkanı Renaud-Basso ise, Türkiye'de kamu tarafından başlatılan girişim ve projelerin EBRD'nin öncelikleriyle uyumlu olduğunu, ortak projeler geliştirerek Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunmayı ve iyi uygulama örneklerini birlikte geliştirebilmeyi oldukça önemsediklerini kaydetti.

Türkiye ekonomisinde özel sektörün dinamizmi ve ülkenin coğrafi avantajlarına dikkat çeken Renaud-Basso, önümüzdeki dönemde yeşil dönüşüm, kadınlar ve gençlerin ekonomiye katılımı, fırsat eşitliğinin desteklenmesi ve dijitalleşme gibi alanlara odaklanmayı sürdüreceklerini söyledi. (AA)