İzmir'de tarımsal üretimin yanında büyük sanayi tesislerinin yatırımlarına da ev sahipliği yapan Torbalı ilçesinin, 2020'de 1 milyar 178 milyon dolarlık ihracata imza attığı ve aralarında büyükşehirlerin de bulunduğu toplam 66 ilin önüne geçtiği bildirildi.

353 YENİ ŞİRKET AÇILDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgi doğrultusunda, İzmir 2020'de 9 milyar 534 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, şehrin ihracatının yüzde 12'sini oluşturan 1 milyar 178 milyon dolarlık kısmı ise Torbalı'dan yapıldı.

Özellikle tarım ürünleri ihracatıyla dikkati çeken ilçe, ihracat rakamıyla 66 ili geride bıraktı. 

Ayrıca ilçede 2020'de 78 firma kapanırken 353 firma ise iş hayatına başladı.

"BÜYÜKŞEHİRLERİ GERİDE BIRAKTIK"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, pandemi nedeniyle küresel ekonomide yaşanan daralmaya rağmen 2020 yılında Türkiye'de ihracatın sürdüğünü, benzer şekilde ilçedeki üretim ve ihracatın da durmadığının altını çizdi.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bile alınan izinlerle çarkların döndüğünü kaydeden Olgun, her hafta yaklaşık bin firmalarının kısıtlamaya rağmen üretim yaptığını ve bunun da neticesinde ihracatlarını artırdıklarını söyledi.

Türkiye'nin önemli büyükşehirlerinden Eskişehir, Aydın, Trabzon, Kütahya ve Samsun gibi illeri ihracatta geride bıraktıklarına dikkat çeken Olgun, ilçedeki sektörel çeşitliliğin yurt dışındaki pazarlarda avantaj olduğunu dile getirdi.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yaklaşık 100 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Olgun, "İlçemizde tarım, sanayi var. Hizmet sektörü de gelişiyor. İlçede bir armoni oluşmuş durumda. Örneğin son dönemde kimya ve mobilya ihracatımızda dikkat çekici artışlar var. Salgında ihtiyaç duyulan dezenfektan üretiminden kolonyaya, maskeye kadar birçok ürünü ihraç ettik. Bir nevi krizi fırsata çevirdik."  şeklinde konuştu.

"YENİ REKORLAR KIRACAĞIMIZA İNANCIMIZ TAM"

Covid-19 nedeniyle nisan, mayıs aylarında rakamların bir miktar gerilediğini hatırlatan Olgun, pandemiye karşın ihracatı artırdıklarını ve 2021'de daha iyi olacağını, yeni rekorlara imza atacaklarına yönelik inançlarının tam olduğunu ifade etti.

İlçede bine yakın fabrikanın bulunduğunu aktaran Olgun, organize sanayi bölgelerine yeni yatırımların da gelmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

LOJİSTİK AVANTAJIYLA ÖNE ÇIKIYOR

İlçede polyester üreten ve önemli markalara ihracat yapan bir firmanın yönetim kurulu üyesi Sadık Aslıtürk ise, yaklaşık 500 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. 

İlçenin yıllardır ihracatını artıran bir performansı olduğuna değinen Aslıtürk, "Biz de dünyanın önde gelen firmalarına ihracat yapıyoruz. İlçenin lojistik avantajı yüksek. Limana otoyolla çok rahat bir şekilde ulaşılabiliyor. Havalimanını da yakın. Yeni banliyö hatlarıyla ve çalışan kesimin de buraya gelmesiyle önemli bir ilçe." dedi.

Önümüzdeki yıllarda da ilçenin potansiyelinin artacağını öngördüklerini söyleyen Aslıtürk, İzmir ile beraber Torbalı'nın da büyümesini sürdüreceğini ilave etti. (AA)