Yerli ve milli uçaksavar geliştirmeyi başaran SYS (Samsun Yurt Savunma), üstün nitelikli tabanca üretiminin ardından kendini üstün nitelikli M2 12.7mm uçaksavar üretimi ve ihracatı ile de kanıtlamaya hazırlanıyor.

ÖN SİPARİŞ ALDI, HAZİRAN'DA SERİ ÜRETİME GEÇECEK

Hafif silah pazarında "Canik" markasıyla üretim gücünü ve kalitesini dünyaya ispatlayan şirket, uçaksavar olarak bilinen CANİK M2 QCB 12.7 mm ağır makinalı tüfeğin seri üretimine başlama aşamasına geldi ve ihracat için ön sipariş aldı.
 
M2 12.7 mm (.50 kalibre) ağır makineli tüfek üretimi için uzun yıllardır devam eden Ar-Ge çalışmaları ve testlerinin yanı sıra yatırımlarını da tamamlayan firma, Haziran 2021'de seri üretime geçmeyi planlıyor.

Milli Savunma Bakanlığı’nın 2018 yılında özel sektörün söz konusu tüfeğin üretimine izin vermesi sonrasında çalışmalarını hızlandıran firma, seri üretime geçmesiyle birlikte yerli ve milli uçaksavarları tüm dünyaya ihraç edecek.

ŞİMDİDEN 650 ADET ÜRÜN HAZIR

Son teknoloji ve NATO ordularının envanterindeki silahların standartların da uçaksavar üretme kabiliyetine sahip olan şirket, projede tüm test süreçlerini 6 kez başarıyla tamamlandı.

Söz konusu makinalı tüfeğin namlusu üzerinde iyileştirme çalışmalarına devam eden şirket, silahın namlu performansını emsallerinin çok üzerinde bir noktaya çıkarmayı planlıyor.

Ayrıca firma halihazırda, prototiplerle beraber 650 adet ağır makinalı tüfeğin teslimatını gerçekleştirmek için hazırlıklarını tamamladı.

"POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK OLACAK"

SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, dünyanın birçok ülkesinden ön sipariş almaya başladıklarına dikkat çekti. 

Aral, 12.7 mm ağır makineli tüfeklerin, dünyada herkesin kullanmak istediği ancak çok zor ulaşabildiği silahlar olduğunu söyleyerek ihracat ile ilgili şöyle konuştu:
 
“Bilhassa Afrika ve Güney Doğu Asya ülkelerinde, bu silahın çok büyük bir pazarı bulunuyor. Bununla birlikte, dünyada bu silahı üretebilen sadece 4 firma var. 5’incisi bir Türk firması olacağı için gururluyuz. Uluslararası üreticilerin, bu silahın farklı ülkelere satışı için ihracat lisansı almaları, en az 90 gün sürüyor. Biz sipariş aldıktan 45 gün sonra teslimat yapabileceğiz. Dünyadaki pek çok ülke, M2 12.7 mm ağır makineli tüfeklerin kabul testleri için, ABD tarafından tanımlanan T.O.P. standardını uyguluyor. İlk etapta üreteceğimiz M2 QCB 12.7 mm ağır makinalı tüfekler, T.O.P. standardını kolaylıkla karşıladığı için, ihracat potansiyeli çok yüksek olacak.”

İLK ETAPTA 2 BİN ADET ÜRETMEYİ HEDEFLİYOR

TSK'da araç konvoyları, araç parkları, tabur ağırlık bölgesi, tabur komuta yeri, piyade birliklerinin temel atış destek unsuru, su üstü platformlarının asitmetrik taaruza karşı önlem ve amfibi harekatta görev alan unsurların ileri atış destek görevleri içerisinde kullanılıyor.

Firma ilk etapta, yılda 2 bin adet ürünü seri olarak üretmeyi, gelecek dönemde de bu kapasiteyi her yıl bin adet arttırmayı planlıyor.  

Canik Arms markasıyla 1.2 dakikada 1 tabanca üreten firma, 9 mm hafif silah alanında kazandığı başarıları 12.7 mm ağır makinalı silah üretiminde devam ettirmeyi hedefliyor.

Ayrıca en az 2 bin adet 12.7 mm ağır makinalı tüfek üretim kapasitesi eklendiğinde SYS, dünyanın en çok üretim yapan silah üreticileri arasındaki yerini sağlamlaştıracak.