İSTANBUL (AA) - GÜBRETAŞ, Samsun'daki uygulamayla Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünü  durumunda olan fındıkta rekor kırdı.

Konuyla ilgili olarak GÜBRETAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, son senelerde yoğunlaştığı Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği bitkiye ve bölgeye özel gübre çeşitleri ile ülke tarımının geleceği için katma değer yaratan GÜBRETAŞ, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaptığı deneme ekimleriyle de bilinçli tarım konusundaki çalışmalarını genişletiyor.

GÜBRETAŞ'ın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma projesi kapsamında "Bilinçli üretici kazanır" mottosuyla gerçekleştirdiği kalite ve verimliliği artırmaya yönelik örnek uygulamalardan biri de Samsun'da yer alan bir fındık bahçesinde gerçekleştirildi.

Terme ilçesindeki model üretim alanı çalışmasında, toprak analizi sonuçları, arazi yapısı ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörleri göz önüne alarak geliştirilen bir bitki besleme ve koruma programı gerçekleştirildi. Bu uygulamaların sonucunda ise hem verim hem de kalite açısından bölge ve Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek bir sonuca ulaşıldı.

GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendislerinin meydana getirdiği gübreleme programıyla Terme ilçesinde bulunan bir önder üreticiye ait 4 dekarlık alanda gerçekleştirilen deneme ekiminin sonuçları, gerçekleştirilen"Bahçe Günü" etkinliği sırasında açıklandı.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin son 10 senelik fındık verim ortalaması dekar başına yaklaşık 90 kilo şeklinde olurken, Samsun bölgesinde geçen sene bu oran 103 kilo şeklinde gerçekleşmişti.

GÜBRETAŞ ziraat mühendisleri gözetiminde geçen sonbahardan beri örnek uygulamanın yapıldığı Terme'deki fındık bahçesinden ise bu sene dekar başına 400 kilo fındık elde edilerek rekor sayılacak bir verime elde edildi.