Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul’un yerli ve milli teknolojilerin ülke genelinde üretilmesi adına düzenlediği Çorum Savunma Sanayi Buluşması, sektör adına önemli gelişmelere ev sahipliği yaptı.

Millî Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede gibi isimlerin iştirak ettiği, Çorum Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaran Hıncal’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğe Çorumlu sanayiciler yoğun ilgi gösterdi.

"200 FİRMA, 160 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR"

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çorum Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaran Hıncal, "Yaklaşık 10 yıldır savunma sanayisine katkılarımızı sunmak için oldukça büyük çaba sarf ediyoruz. İstanbul ve Ankara sanayi yolunda sıkışmış durumda olduğundan artık Anadolu’da üretime başlıyoruz. Bu altyapı ve sanayi kültürü Çorum’da var. Çorum şu anda sadece savunmada değil, özellikle makina sanayisinde de önemli rol oynuyor. Bugün 200 firma, ürünlerini 160 ülkeye ihraç ediyor. Umarım bugünün sonunda Çorum ve savunma sanayimiz adına hayırlı sonuçlarla biter." dedi.   

"BUGÜN BELLİ NOKTAYA GELDİ, YARINI KONUŞACAĞIZ"

Konuşmasında Türkiye savunma sanayisinin gelişimi için iş birliğine hazır olduklarını belirten Millî Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, "Türkiye’nin savunma sanayisinin yerlilik oranı bugün yüzde 70 seviyelerine ulaştı. Bugün kritik teknolojileri yerlileştirerek yüzde 90’lara nasıl çıkaracağız, Çorum’daki küçük sanayicilerimizi nasıl orta ve büyük sanayiciye dönüştürürüz onu konuşmamız gerekiyor. Çorum bugün beli bir noktaya geldi. Bundan sonra neler yapabiliriz onları ele alacağız." ifadelerini kullandı.

"AR-GE'YE DAHA FAZLA ÖNEM VERMELERİNİ İSTİYORUZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise, Çorumlu firmalara savunma sanayisinde yön vermeyi, şehirde katma değerli ürünler üretmeyi hedeflediklerini, Türkiye'nin bu alandaki yerlilik ve millilik oranını artırmak istediklerini dile getirdi.

İlin lokasyon açısından ulaşım olanaklarına yakın konumda bulunduğunu, şehirdeki OSB'lerin yatırıma hazır olarak beklediğini ifade eden Büyükdede, Çorumlu sanayicilerden Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem vermelerini, OSB'lerde daha fazla çalışma yapmalarını, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programını yakından takip etmelerini, iş birliklerine önem vermelerini ve insan kaynaklarına daha çok destekte bulunmalarını rica etti.

"YERLİLİK VE MİLLİLİK ORANIMIZI YUKARILARA TAŞIYACAK"

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş de hayata geçirdiği etkinliklerle sektörü bir adım ileri taşıdıklarını, 

Şehirdeki sanayicileri sektörün önemli birer oyuncusuna dönüştürmek hedefiyle gerçekleştirilen etkinliğin önemine dikkat çeken Keleş, buluşmanın meyvelerini kısa zamanda toplanacağını, buluşmanın savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki yerlilik ve millilik oranını daha da yukarılara taşıyacağını vurguladı.

Keleş ayrıca, kümelenme olarak Çorum'un yanı sıra Anadolulu üreticinin de sektöre katkılarını artırmak adına çalışmalarını artırarak devam edeceklerini sözlerine ekledi.